Segélyállomást nyitottak a bevándorlóknak Triesztben

MH/ MTI
2024. augusztus 21. szerda. 22:48

Az Emergency és a szintén Olaszországban bejegyzett, egészségügyi humanitárius szolgáltatást nyújtó Donk Humanitarian Medicine (DHM) nevű szervezet működtette állomáson nem kizárólag egészségügyi ellátást biztosítanak.

A migránsok adminisztrációs és jogi tanácsadást is kapnak, „informáljuk őket arról, milyen szolgáltatásokban részesülhetnek, mivel az emberiség olyan tagjairól van szó, akiknek joguk van a befogadáshoz és az ellátáshoz” – nyilatkozta Andrea Bellardinelli, a DHM programigazgatója.

A trieszti migránsablak szerdán lépett teljes működésbe, és egy újabbat terveznek nyitni a határ menti Gorizia városában is.

A belügyminiszter, Matteo Piantedosi közösségi oldalán közölte, hogy a július elseje és augusztus 15. közötti időszakban csaknem hatszáz illegális bevándorlót tartóztattak fel a Szlovéniával közös északkeleti határszakaszon a tavaly októberben bevezetett ellenőrzéseknek köszönhetően.

Tizenkilenc embert vettek őrizetbe, köztük tizenegyet emberkereskedelem gyanújával, további 192 ellen pedig eljárás indult.

Milánó városában augusztus közepén nyílt meg egy húsz férőhelyes szálláshely a balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlók számára, ahol egészségügyi ellátást, ételt kapnak, és legfeljebb két napra meg is állhatnak. Segítséget kapnak az esetleges menedékkérelem benyújtásában is. A Tranzitéletek elnevezésű központot a Senza Margini (Határok nélkül) civil szervezet tartja fenn a hátrányos helyzetűek ellátására biztosított európai uniós forrásokból. A központban vendégül látott migránsok jelenlétét a hatóságoknak nem jelentik.

Az év eleje óta több mint 38 ezer migráns érkezett Olaszországba, a múlt év ugyanezen időszakában feljegyzett több mint 105 ezerhez képest.

„Határvédelem, fellépés az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem ellen, ezt ígérte az Olasz Testvérek és a Meloni-kormány, és teljesítette is: egy év alatt hatvan százalékkal kevesebben kötöttek ki, és lelepleztük a hamis menekülteket is.

A baloldali migrációs politika sötét éveinek vége” – nyilatkozta Manlio Messina, az Olasz Testvérek (FdI) kormánypárt politikusa a közmédiának. Arra utalt, hogy a belügyminisztérium adatai szerint több száz százalékkal csökkent az elfogadott menedékkérelmek száma.

Elolvasom a cikket