A kóla előnyei

Magyar Tibor
2024. augusztus 22. csütörtök. 13:23

Az egyik legnépszerűbb ital, amelynek számos egészségtelen előnyét felsorolták már. Étteremben, utcán, de akár otthon is sokan ezt az innivalót fogyasztják. Sokan ráadásul túlzásba is viszik. De vannak olyan előnyei is a kólafogyasztásnak, amiért hálás lesz a szervezetünk.

Tudósok és orvosok megállapították, hogy a lassú emésztés egyik gyógyíre lehet, hogy ha megiszunk egy pohár kólát.

Akárcsak a reggeli kávé, a kóla is megfelelő mennyiséget kínál az élénkítő hatású koffeinből. Ahogy a koffein bejut a véráramba, fokozott koncentrációt és mentális összpontosítást válthat ki, így ha a figyelmi szintje lecsökken, egy-két korty kóla újra felpörgetheti. Ha azonban túlzásba viszi, a túl sok koffein miatt idegesnek és stresszesnek érezheti magát.

Ha teljesen kifogyott az energiából, és szüksége van egy gyors cukros löketre, hogy túllendülj a mélyponton, akkor is remek megoldás lehet a kóla.

Sokszor vita tárgy a kóla hatása a hányingerre. Sokan esküsznek egy pohár sima kólára, ha a gyomorpanaszok csillapításáról és a hányinger megszüntetéséről van szó. Bár nincsenek konkrét vizsgálati eredmények arról, hogy az ital valóban képes-e meggyógyítani egy csúnya hasmenést vagy rosszullétet, abban megegyeznek, hogy a benne lévő cukortartalom miatt egy időre biztosan jobban fogja érezni magát.

Minden előnyét figyelembe véve a kóla egy szénsavas ital, ami azt jelenti, hogy tele van cukorral. Ijesztő módon egy doboz kóla (330 ml) a napi cukormennyiség 100 százalékát tartalmazza, és nem tagadható, hogy ez idővel maró hatással lesz a fogakra.

Emellett vízhajtó is, ami azt jelenti, hogy bármennyire is hűsítőnek és szomjoltónak tűnik, nem segít. Sőt, egyes szakemberek szerint vizelési ingerre késztet, és arra kényszeríti a szervezetet, hogy olyan létfontosságú tápanyagokat ürítsen ki, mint a kalcium, a magnézium, a cink és a nátrium.
A lényeg, hogy a Coca-Cola függőséget okoz. Hasonló hatást gyakorol az agyi örömközpontokra, mint a heroin – ahogy a legtöbb koffeintartalmú ital is.
Ez nem azt jelenti, hogy azonnal le kell szokni a kóláról, csak mértékkel kell inni.

Elolvasom a cikket