Egyre gyakoribbak a mérgezéses balesetek

Dömök Ágnes
2024. augusztus 23. péntek. 5:59

Tisztítószer-mérgezés esetén a gyors és megfelelő cselekvés elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatom a teendőket, ha valaki tisztítószer-mérgezést szenved:

1. Azonnali lépések

  1. Nyugalom megőrzése: Először is maradjunk nyugodtak, hogy hatékonyan tudjunk segíteni.
  2. Biztonság: Gondoskodjunk arról, hogy a mérgező anyag további expozícióját megszüntessük. Ha a tisztítószert lenyelték, az érintettet távolítsuk el a veszélyforrástól.

2. Lenyelés esetén

  1. Ne hánytassunk: Soha ne hánytassuk a beteget, kivéve ha erre egy egészségügyi szakember utasít. A hányás súlyosbíthatja a károsodást.
  2. Víz vagy tej: Ha a beteg ébren van, és nem eszméletlen, igyon vizet vagy tejet, hogy hígítsa a mérgező anyagot. Ez különösen fontos savas vagy lúgos anyagok esetében.
  3. Orvosi segítség: Azonnal hívjuk a mentőket, vagy forduljunk orvoshoz. Tudassuk velük a bevitt tisztítószer típusát és mennyiségét.

3. Belélegzés esetén

  1. Friss levegő: Az érintettet azonnal vigyük friss levegőre. Nyissunk ki ablakokat és ajtókat, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést.
  2. Nyugalom: Nyugtassuk meg a beteget, és kerüljük a fizikai erőfeszítést, hogy ne terhelje tovább a légzőszerveket.
  3. Orvosi segítség: Hívjuk a mentőket, és tájékoztassuk őket a belélegzett anyagról.

4. Bőrrel való érintkezés esetén

  1. Öblítés: Az érintett bőrfelületet azonnal mossuk le bő, folyó vízzel legalább 15–20 percig. Távolítsuk el a szennyezett ruházatot.
  2. Nem dörzsölni: Kerüljük az érintett terület dörzsölését, mivel ez súlyosbíthatja a bőr irritációját.
  3. Orvosi segítség: Ha a bőr irritációja vagy sérülése súlyos, kérjünk orvosi segítséget.

5. Szemmel való érintkezés esetén

  1. Öblítés: Az érintett szemet azonnal öblítsük bő, folyó vízzel legalább 15–20 percig. Tartsuk a szemet nyitva öblítés közben.
  2. Orvosi segítség: Azonnal forduljunk orvoshoz vagy szemészhez, különösen ha a szem irritációja vagy fájdalma nem múlik el.

6. Orvosi segítség

  1. Mentők hívása: Súlyos esetekben azonnal hívjuk a mentőket (112). Tartsuk készenlétben a tisztítószer csomagolását vagy címkéjét, hogy pontos információt tudjunk adni a mérgezésről.
  2. Mérgezési központ: Hívjuk a helyi mérgezési központot, amely szakértői tanácsot adhat a teendőkről. Magyarországon a Mérgezési Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) elérhetősége: +36-80-201-199.

7. Megelőzés

  1. Tisztítószerek biztonságos tárolása: Gyermekektől és háziállatoktól elzárva, eredeti csomagolásban tároljuk a tisztítószereket.
  2. Használati útmutató követése: Mindig olvassuk el és tartsuk be a tisztítószerek használati útmutatóját és figyelmeztetéseit.
  3. Védőfelszerelés: Használjunk védőkesztyűt, szemüveget és maszkot, ha szükséges.

A tisztítószer-mérgezés veszélyes helyzet, de gyors és megfelelő cselekvéssel minimalizálhatjuk a káros hatásokat, és megvédhetjük az érintett személy egészségét.

Elolvasom a cikket