Csökkenti a vérnyomást és a rák a kockázatát, de gyulladáscsökkentő hatása is lehet

Magyar Tibor
2024. augusztus 23. péntek. 6:25

Lilahagyma, vöröshagyma, fokhagyma, újhagyma, medvehagyma vagy éppen újhagyma. A hagymának nagyon sok fajtája van. Egy dologban megegyeznek, mind nagyon egészségesek. Nézzük, hogyan hat a szívünkre a lilahagyma.

A lilahagyma az egyik legnépszerűbb hagyma. Sokan kevésbé tartják erősnek, mint a vöröshagymát. De nem csak az íze miatt éri meg sokat enni belőle.

Számos vitamin megtalálható benne. Remek B- és C-vitamin-forrás, ráadásul számtalan tápanyagot és antioxidánst is tartalmaz. Baktérium- és vírusölő anyagokban is gazdag, és gyulladáscsökkentő erejéről is ismert.

A lilahagyma megállítja a rákos sejtek növekedését. Gazdag kénvegyületekben, amelyek megvédik a szervezetet a gyomorrák, a vastagbélrák, a mellrák, a tüdőrák és a prosztatarák ellen. A húgyúti baktériumok elleni küzdelemben is hatékonyak.

Jó barátja lehet a cukorbetegeknek, hiszen fokozza az inzulintermelést.

Székrekedés esetén is gyógyír lehet a lilahagyma. A benne található rostok kiszorítják a méreganyagokat és a kemény ételmaradékokat a belekből.

Remekül gyógyítja a megfázást és a torokfájást.

Kevesen tudják, de az orrvérzésen is segíthet. Elég csak szagolgatni, és gyorsan csillapodhat a kellemetlen tünet.

Segíthet megvédeni a szívet a koszorúér-betegségektől, és a magas vérnyomást is szabályozhatja.

A lilahagyma szabályozza a koleszterinszintet, és csökkenti a vérben lévő rossz koleszterin (LDL) szintjét.

Érdemes magában enni, de sok saláta alapanyaga is lehet. Sokan a zsíros kenyeret el sem tudják képzelni lilahagyma nélkül.

Elolvasom a cikket