A krasznojarszki orvosok elmondták, hogy mennyi sört szabad inni, és milyen mennyiségben válik veszélyessé a szervezetre. Anasztaszja Khorisko orvos szerint a WHO viszonylag biztonságosnak tartja a nők esetében három adag 250 ml-nek, a férfiak esetében pedig négy adagnak megfelelő adagot.
„Ez azt jelenti, hogy a sörfogyasztás a következő határokon belül lehetséges: férfiaknak egy liter, nőknek 750 milliliter a nap folyamán. Érdemes odafigyelni az arra vonatkozó ajánlásokra is, hogy hetente hány napon szabad alkoholt fogyasztani: hetente legfeljebb ötször” – osztotta meg Khorishko az NGS24.RU-val.
Az orvos figyelmeztetett, hogy a sörrel való visszaélés negatív hatással van a hormonális háttérre, és ez korántsem az egyetlen probléma, amivel a buzgó ivók szembesülhetnek. Egy másik szakértő, Olga Tsimbalova endokrinológus kijelentette, hogy a sörivási szokás következménye lehet a szív- és érrendszeri kórképek, többek között a szívizom megnagyobbodása, az érfalak megvastagodása és a vérnyomás emelkedése. Emellett a sörfüggőség növeli a májproblémák kockázatát, beleértve a szerv zsíros májgyulladását és annak gyulladását, ami fibrózishoz és májzsugorodáshoz vezet.
A szakember hozzátette, hogy a boltok polcain lévő sörök összetételében ma már számos nemkívánatos és potenciálisan káros összetevő található.
„A sörnek négy összetevőt kell tartalmaznia: vizet, malátát, komlót és élesztőt. De a modern gyártók édesítőszereket, tartósítószereket, habosítószereket (kobalt) adnak hozzá. A sörben szirupos olajok, szilárd gyanták is megtalálhatók” – mondta Tsimbalova.
Mindezek figyelembevételével az orvos úgy véli, hogy az elfogyasztott sör mennyiségét 300 milliliteres adagokra kellene csökkenteni, hetente legfeljebb kétszer fogyasztva. Nagyobb mennyiségben ez az ital már veszélyessé válik.