Sok a lyuk, elmegy a drága ivóvíz

Elöregedett a szlovákiai ivóvízhálózat, a vezetékek elhanyagoltsága vagy elégtelen felújítása, karbantartása és javítása következtében óriási mennyiségben folyik el a semmibe, vész kárba értékes ivóvíz – írja a Felvidék.ma. Mint a cikkben fogalmaznak, az ellenőrzött vállalatokat tekintve a veszteség huszonöt százalékos volt a Kelet-szlovákiai Vízműveknél (VVS) és csaknem harminchárom a Tátraaljai Vízműveknél (PVS).

Ez a gyakorlatban 2023-ban évi 51,2 millió köbméternyi passzívumot jelentett – nemcsak költségekben, hanem úgy is, hogy a szóban forgó mennyiség soha nem jutott el a fogyasztóhoz.

Utalnak arra is, a Nyugat-szlovákiai Vízműveknek (ZVS) a VVS-nél és a PVS-nél a tervek szerint 470 millió eurót kellett volna felújításra fordítaniuk, a valóságban azonban mindössze 78 millió jutott ilyen célra. Ez a tervezett összeg nem egészen tizenhét százaléka, amely igen lehangoló mutató. Hozzáteszik, a vizsgált időszakban a VVS és a PVS összesen 2,96 millió euró osztalékot fizetett a részvényeseknek, míg az ajándékokra, reklám- és propagandacélokra fordított kiadások 4,4 milliót tettek ki.

Elolvasom a cikket