AP: Az USA 125 millió dollár értékben további fegyvereket és lőszert biztosít Ukrajnának

Kijev több ezer katonát küldött több tucatnyi haditechnikai eszközzel együtt az oroszországi Kurszki területre egy meglepetésszerű betörés során a hónap elején. Ukrán tisztviselők szerint az offenzíva fő célja az orosz erők elterelése a frontvonal más területeiről. Moszkva azonban válaszul üldözőbe vette a behatolókat, miközben egyidejűleg fokozta a nyomást Donbasszban és több települést elfoglalt.

Az AP csütörtöki jelentésében azt állította, hogy az új csomag légvédelmi rakétákat, a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) lőszereit, Javelineket és több más típusú páncéltörő rakétát, 155 mm-es és 105 mm-es tüzérségi lövedékeket, valamint drón- és elektronikai hadviselés elleni rendszereket és egyéb felszereléseket tartalmaz.

A fegyverek a hírek szerint közvetlenül a Pentagon készleteiből származnak majd az amerikai elnök jogkörén keresztül, ami azt jelenti, hogy gyorsabban leszállíthatók.

Az AP becslése szerint ez a legújabb csomag, ha megerősítik, az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás összértéke 2022 februárja óta több mint 55,7 milliárd dollárra emelkedik.

A cikk arra is rámutatott, hogy Washington a jelek szerint annak ellenére hagyta jóvá ezt a legújabb szállítmányt, hogy még mindig nincs teljesen képben Kijev orosz földön végrehajtott hadműveletével kapcsolatban.

Csütörtökön Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy „még mindig dolgozunk Ukrajnával azon, hogy ez hogyan illeszkedik a stratégiai céljaikhoz magán a harctéren”.

A hónap elején az amerikai védelmi minisztérium közleményben közölte, hogy 125 millió dolláros katonai támogatást küld Kijevnek, amely nagyrészt ugyanazokból a rendszerekből és felszerelésekből áll. Július végén Washington egy nagyobb tétel fegyvert és lőszert osztott ki, mintegy 1,7 milliárd dollár értékben.

Az év elején a kongresszusi republikánusok és demokraták közötti politikai viták miatt a Kijevnek nyújtott katonai támogatás több hónapig függőben volt; problémáikat végül egy áprilisi csomaggal oldották meg.

Donald Trump korábbi elnök többször hangoztatta, hogy megválasztása esetén radikálisan csökkentené az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. Azt is ígérte, hogy hivatalba lépése után 24 órán belül véget vet a konfliktusnak.

Elolvasom a cikket