A lengyelek döntése Magyarországra is jókora hatással lehet

Másfél év alatt a harmadik nagy választásra is sor kerül Lengyelországban, ahol a tavalyi parlamenti választáson a Jog és Igazságosság veresége után a Donald Tusk-féle Polgári Platform és szövetségesei alakítottak kormányt. Az EP-választás megmérettetésén a Jog és Igazságosságnak nem sikerült revansot vennie a legyőzőin, Tuskék megerősödve jöttek ki a voksolásból.

Újabb nagy mérkőzés jön a lengyeleknél

Idén ősszel kezdődik az újabb nagy mérkőzés: az elnökválasztási kampány. Lengyelországban a nép választja a köztársasági elnököt, és a következő elnökválasztást 2025 májusáig kell megtartani. A kétfordulós választáson a második fordulóra a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut tovább. Ez a kétosztatú politikai térnek kedvez – és Tuskék és Kaczynskiék tábora erre fog készülni a következő hónapokban.

A jelenlegi elnök, a Kaczynski-szövetséges Andrzej Duda már második ciklusát tölti a hatalomban, ő már nem indulhat el harmadszor is az elnökségért. Ezért a konzervatívoknak mindenképp új jelöltet kell állítaniuk.

A Politico beszámol arról: Duda elnök az elmúlt hónapokban sok akadályt gördített a Tusk-kormány törekvései elé, ezért is fontos mindkét tábor számára a pozíció megszerzése.

Donald Tusk miniszterelnök a maga részéről már jelezte, hogy nem kíván elnökké avanzsálni:

„A következő évek nagyon sűrűek lesznek. Alkalmasnak és megfelelőnek érzem azt a posztot, ahol vagyok.”

Még nem tudni, a két nagy erő kiket indít államfőjelöltnek. Tuskék oldalán komoly esélyes Rafal Trzaskowski varsói polgármester, aki eltávolíttatta a kereszteket a varsói városi hivatalokból. 2020-ban is ő volt az elnökjelölt, akkor viszont Duda elnök kis különbséggel legyőzte őt.

A konzervatívok táborában biztosra vehető, hogy a 75 éves Jaroslaw Kaczynski nem fog indulni elnöknek, neki továbbra is megfelel a háttérből irányítani a jobboldalt.

Lehetséges ugyanakkor, hogy a korábbi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lesz a jelöltjük – aki ugyanakkor kicsit kíválólálló a Jog és Igazságosság belső körei számára. Kaczysnki arról beszélt: olyan jelöltet fognak választani, „akinek valódi esélye van a győzelemre”.

Elolvasom a cikket