Trump területi engedményekre kényszeríti Ukrajnát

Donald Trump volt amerikai elnök valószínűleg területi engedményekre kényszeríti Kijevet az Oroszországi Föderációval kötendő megállapodás érdekében, ha novemberben újraválasztják amerikai elnöknek – írták Giovanna de Maio, a francia külügyminisztérium politikai tervezési osztályának tanácsadója és Celia Belin, az Európai Külkapcsolatok Tanácsa agytröszt párizsi irodájának vezetője, a Foreign Affairs rovatában, számolt be róla a ria.ru.

„Trump többször is kijelentette, hogy megpróbál majd alkut kötni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel” – írták a szerzők.

Véleményük szerint egy ilyen alkut „valószínűleg Ukrajna biztonsága és területi integritása rovására lehet kötni”.

A cikk szerint az európai vezetők aggódnak amiatt, hogy az Egyesült Államok európai politikája radikálisan megváltozhat, ha Trump visszatér a Fehér Házba.
Trump korábban azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus soha nem kezdődött volna el, ha akkor ő lett volna az amerikai elnök az ország jelenlegi vezetője, Joe Biden helyett. Azt is hangsúlyozta, hogy újraválasztása esetén 24 órán belül el akarja érni az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus rendezését. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Trump szavait kommentálva túlságosan összetett problémának nevezte a konfliktust ahhoz, hogy egy nap alatt megoldható legyen.

Az amerikai elnökválasztást november 5-én tartják. A Republikánus Párt részéről Trumpot hivatalosan is jelölték az államfői posztra. Mellette J. D. Vance Ohio állam szenátorát is megerősítették alelnökjelöltként.

Elolvasom a cikket