Megkerülhetetlenné válhatnak a rendszerkritikus erők Németországban

A szeptemberi szászországi, türingiai és brandenburgi tartományi választások előtt Alice Weidel, az AfD társvezetője koalíciós ajánlatot tett a CDU-nak. „Mi az AfD-ben készek vagyunk koalícióra lépni a CDU-val, ha ez tartalmilag megvalósítható, és a CDU/CSU lép ez ügyben” – mondta Weidel a Welt am Sonntag című lap szombati előzetese szerint. „Ezzel tartozunk a választóinknak. A labda tehát a CDU-nál van” – tette hozzá.

A CDU előzetesen már mindhárom szövetségi tartományban kizárta, hogy a választások után koalícióra lépjen az AfD-vel. Szászországban és Türingiában az AfD-t az alkotmányvédelmi hivatal megerősített szélsőjobboldali fenyegetésként, Brandenburgban pedig potenciális szélsőjobboldali fenyegetésként tartja számon.

A legutóbbi felmérések szerint ugyanakkor az AfD Türingiában és Brandenburgban egyértelműen vezet, míg Szászországban szoros versenyben van a CDU-val.

Mindhárom szövetségi államban nehéznek tűnik a kormányalakítás. Többségi szövetségkötés csak az AfD-vel vagy a BSW-vel, az óbaloldali Sahra Wagenkecht mozgalmával lehetséges. A Welt am Sonntag számára készített friss felmérés szerint Németország-szerte az emberek 55 százaléka elutasítja az AfD kormányzati részvételét.

Egyre többen vannak azonban, akik kiengednék a pártot a karanténból: a Yougov felmérésében 13 százalék támogatja az együttműködést az AfD-vel, „de csak akkor, ha ez lehetővé tenné egy kormányképes többség kialakítását”. A Sahra Wagenknecht szövetségével való együttműködést 33 százalék utasítja el elvi alapon, 28 százalék viszont elvben támogatja, 22 százalék pedig a kormányképes többség elérése érdekében.

A válaszadók 32 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a mainstream pártoknak „szükség esetén” együtt kellene működniük a BSW-vel, és 20 százalék szerint ez igaz az AfD-re is. A két párttal való együttműködést 32 százalék utasítja el minden körülmények között.

Elolvasom a cikket