Az elfogatóparancs mielőbbi kibocsátását kérik izraeli és palesztin vezetők ellen

Karim Khan azt mondta, hogy „az eljárás bármilyen indokolatlan késedelme hátrányosan érinti az áldozatok jogait”.

Az ügyész májusban letartóztatási parancsot kért izraeli tisztviselők, köztük Yoav Gallant védelmi miniszter, valamint három Hamász-vezető ellen a Hamász vezette Dél-Izrael elleni október 7-i támadás és az azt követő, Gáza elleni izraeli háború során elkövetett, állítólagos bűncselekmények miatt.

Khan a pénteken nyilvánosságra hozott bírósági beadványokban hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak joghatósága van a megszállt palesztin területen atrocitásokat elkövető izraeli állampolgárokkal szemben, és kérte a bírákat, hogy utasítsák el a több kormány és más felek által benyújtott, jogi kifogásokat.

Elutasította Izrael azon állításait, hogy saját maga folytat vizsgálatot állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatban.

Az ICC ügyészei szerint megalapozott bizonyítékok szólnak amellett, hogy Netanjahu és Gallant, valamint Yahya Sinwar Hamász-vezető, Mohammed al-Masri katonai vezető és Ismail Haniyeh, a Hamász politikai vezetője büntetőjogi felelősséget visel állítólagos háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért.

Haniyeh-t júliusban Iránban meggyilkolták. A bíróság azóta nem kívánta kommentálni a haláláról szóló híreket. Sinwart, a Hamász legfőbb gázai tisztségviselőjét, aki az október 7-i támadások kitervelője volt, ezt követően a csoport új vezetőjévé nevezték ki.

Izrael azt állította, hogy júliusban egy Gáza déli részén végrehajtott légitámadás során megölte a Mohammed Deif néven ismert al-Masrit, de a Hamász nem erősítette meg a hírt.

Izrael és a palesztin vezetők elutasították a háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat, és mindkét fél képviselői bírálták Khan döntését, hogy elfogatóparancsot kér.

Netanjahu „szégyennek”, az izraeli hadsereg és egész Izrael elleni támadásnak nevezte az ügyész ellene felhozott vádait.

A Hamász szintén elítélte Khan eljárását, mondván, hogy a vezetőinek letartóztatására irányuló kérelem „az áldozatot egyenlővé teszi a hóhérral”.

Izrael nem tagja a bíróságnak, így még ha ki is adják a letartóztatási parancsot, Netanjahut és Gallant nem fenyegeti a közvetlen büntetőjogi felelősségre vonás veszélye. A letartóztatás veszélye azonban megnehezítheti az izraeli vezetők külföldi utazását.

Egyelőre nem világos, hogy a bírák mikor döntenek Khan elfogatóparancs iránti kérelméről.

A gázai egészségügyi minisztérium szombaton közölte, hogy legalább 40 334 ember halt meg, és 93 356 sebesült meg az enklávé ellen vívott izraeli háborúban. Becslések szerint 1139 ember halt meg Izraelben a Hamász vezette október 7-i támadások során, és több mint 200-at fogságba ejtettek.

Elolvasom a cikket