Ezúttal vajon lehet hinni Karácsony Gergelynek?

Magyarország miniszterelnöke a Nemzeti Sportnak adott interjúban értékelte a párizsi olimpián elért magyar eredményeket, illetve beszélt arról is, mikor lehet újra realitása annak, hogy Budapesten rendezzék meg az ötkarikás játékokat. Úgy fogalmazott, hogy az ideit „könnyű lett volna megszerezni”, a 2036-osat, pedig ha „akarják, el tudják hozni”, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megkövetelte feltételeknek Budapest mára infrastrukturálisan tökéletesen megfelel, csak pár ideiglenes aréna létesítésre volna szükség, és „az aranykapu”, azaz a reptér is nyitva van.

Hogy az idei olimpia miért nem lett a miénk, azaz miért vonta vissza a kormány annak idején az erre aspiráló pályázatát, jól ismert történet. Míg 2010 előtt a baloldali kormányoknak sem lett volna ellenére egy hazai rendezésű olimpia, sőt, a baloldali pártok jó része később, a 2010-es években is az ügy mellett állt, 2017-ben az akkor még csak mozgalomként létezett Momentum elindította a NOlimpia elnevezésű népszavazási kezdeményezését. A Nem az olimpiára, igen a jövőnkre! szlogenű kampány – amelyhez egy pálfordulással az összes baloldali tömörülés csatlakozott – végül elérte a célját: a magyar kormány „az egyetértés és a sikerhez szükséges budapesti egység hiányára” hivatkozva visszalépett a pályázattól.

Ezért Orbán Viktor a mostani interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ötkarikás játékok ügyében továbbra is a fővárosnak kell elsősorban döntenie, ha Budapest vezetése az igen mellett voksolna, abban az esetben a kormány teljes erőbedobással melléjük állna.

Elolvasom a cikket