Mindent az ekcémáról

Mi okozza az ekcémát?

Az ekcéma konkrét oka nem teljesen ismert, de valószínűleg több különböző tényező, beleértve a genetikát, a környezeti kiváltó tényezőket és az immunrendszerrel vagy a bőrgáttal kapcsolatos problémákat. Íme egy kicsit több információ azokról a tényezőkről, amelyek ekcémát okozhatnak, vagy tüneteket válthatnak ki:

Genetika: Az ekcéma gyakran családokban fordul elő. Az ekcéma nagy kockázati tényezője az, ha rokonai ekcémában, asztmában vagy szezonális allergiában szenvednek.

A bőrgát hibái: A bőrgátban lévő működési zavarok megnehezíthetik a bőr nedvességmegtartását, és megnehezíthetik a védekezést a külső tényezőktől, például irritáló anyagoktól, allergénektől és mikrobáktól, amelyek ekcémát válthatnak ki.

Környezeti tényezők és allergia: Az olyan környezeti tényezők, mint a pollen, a környezetszennyezés, a háziállatok szőrzete vagy a rendkívül hideg vagy száraz időjárás, mind kiválthatják az ekcéma tüneteit. Egyes embereknél ezeknek a környezeti tényezőknek való kitettség ekcéma fellángolását okozhatja.

Élelmiszerallergia: Egyes élelmiszerek, amelyek ekcémát válthatnak ki, a földimogyoró, a diófélék, a glutén és a tejtermékek.

Irritáló anyagok: A szappanokban, parfümökben, testápolókban és mosószerekben található erős irritáló anyagok ekcéma fellángolását okozhatják. Hasonlóképpen, a gyapjú és más durva vagy viszkető anyagok is problémát jelenthetnek egyes ekcémás emberek számára.

Ingadozó hormonok: A menstruáció, terhesség, szoptatás vagy menopauza által okozott hormonális változások néha ekcéma fellángolását válthatják ki.

Hogyan kezelhető az ekcéma?

Az ekcéma nem gyógyítható, de számos lehetőség van az állapot kezelésére. A konkrét kezelési rend egyénenként eltérő lehet, a tünetek súlyosságától függően. A megelőző intézkedések, mint a hidratálás és a kiváltó tényezők elkerülése általában minden ekcémában szenvedő ember számára szükségesek.

Íme néhány gyakori kezelés, amelyet bőrgyógyásza javasolhat:

Antihisztaminok: Ezek segíthetnek enyhíteni a viszketést és a kényelmetlenséget.

Hidratáló krém: A hipoallergén testápolók és hidratálók hidratálhatják a bőrt, és enyhíthetik az ekcéma okozta szárazságot.

Kortikoszteroid krém: Ez csökkentheti a viszketést és megnyugtathatja a bőrt.

Minimalizálja a stresszt: A stressz ronthatja az ekcémát, és hozzájárulhat a fellángolásokhoz, ezért hasznos lehet olyan módszereket találni, amelyek segítenek kordában tartani azt.

Kerülje a durva textúrájú ruházatot: Egyeseknél a szűk és karcos ruházat erősen irritáló lehet. Ha tudja, hogy egy adott ruházati anyag (például gyapjú) okozza az ekcéma fellángolását, jobb elkerülni.

Használjon párásítót: Ha száraz éghajlaton él, a párásító segíthet nedvesíteni a levegőt, minimalizálva az ekcéma súlyosbodását.

Vényköteles gyógyszerek: Azokban az esetekben, amikor az ekcéma közepesen súlyos vagy súlyos, a bőrgyógyász olyan gyógyszereket írhat fel, mint a Janus kináz (JAK) gátlók, injekciós biológiai gyógyszerek, mint a dupixens és a tralokinumab, vagy orális szteroidok a bőrgyulladás csökkentésére.

Elolvasom a cikket