Kiderült, melyik testmozgás a legjobb immunerősítő

Az elvárosiasodás egészségre gyakorolt hatását vizsgálva finn tudósok megállapították, hogy a kertészkedés kétségtelenül erősíti az immunrendszert. Ennek hátterében az állhat, hogy a városi környezetben túlságosan „eltávolodtunk” a mikroorganizmusoktól, amelyek hozzájárulnának az immunrendszer fejlődéséhez. Az ebből a szempontból túl tiszta környezet miatt gyakoriak a felső légúti megbetegedések, mint az asztma és az allergia.

A kertészkedők szervezete erősebb

A Helsinki Egyetem kutatói egy hónapos vizsgálatuk során arra a következtetésre jutottak, hogy már rövid idő után is érezhető a növénytermesztés pozitív hatása. Ugyanis már ez alatt az idő alatt is megszaporodtak a vizsgálatban részt vevők bőrbaktériumai, a gyulladáscsökkentő molekulák szintje pedig megemelkedett.

Ezek a mikroorganizmusok befolyásolják többek között az anyagcsere működését és a mentális egészségünket egyaránt. Emellett ezek a mikrobák létfontosságúak az immunrendszer támogatásában és a gyulladások csökkentésében is. A bőrön lévő baktériumok például kivédhetik a kórokozó baktériumok káros hatását. Sőt, ahogy korábban már bebizonyosodott, a természetben található, mikrobákban gazdag anyagokkal való érintkezés növelheti az emberi mikrobiom – az emberi testben élő mikroorganizmusok – sokféleségét – írja a Világgazdaság.

A beltéri növénytermesztés is számít!

A kutatás során bebizonyosodott, hogy a beltéri kertészkedés is elegendő többféle bőrbaktérium számának növeléséhez. A vizsgálatban 28 résztvevőt osztottak két csoportra. Az egyik csoport mikrobákban gazdag talajt, a másik csoport mikrobában szegény talajt kapott, hogy azt használva termesszenek élelmiszernövényeket virágládákban. A harmincnapos vizsgálati időszak alatt kimutatható különbségeket tapasztaltak a két csoport résztvevői között.

A vizsgálatban a kertészkedők csoportjában lévők bőrén öt baktériumtörzs (Bacteroidetes, Planctomycetes, Proteobacteria, Cyanobacteria és Verrucomicrobia) diverzitása nőtt, míg a mikrobában szegény talajt művelőkön nem figyeltek meg ilyen jellegű, pozitív változást. A baktériumok sokféleségén kívül nőtt a gyulladáscsökkentő molekulák szintje is.

Az eredmények jelentősége

Az Environmental International tudományos folyóiratban közzétett tanulmány rámutat, hogy a városiasodás különböző, a szervezet ellenálló képességével összefüggő betegség, például az allergiák, az asztma és az autoimmun betegségek elterjedésének kedvez.

A zöld lakóterületek megléte összefüggésben áll a légúti megbetegedések arányával, mivel a változatos mikroorganizmusoknak való kitettség fontos az immunrendszer fejlődéséhez és egészségéhez. Az urbanizáció a testünkben élő, jó baktériumok csökkenéséhez, ezáltal a mikrobiom változásához és az immunrendszerrel összefüggő betegségek kockázatának növekedéséhez vezethet.

Bár a kutatás kis mintaszáma és a rövid vizsgálati idő miatt nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni az eredményekből, annyi bizonyos lehet, hogy a környezetünkben lévő, jó mikroorganizmusoknak való kitettség segíthet a különböző immunfunkciók támogatásában. Nem véletlenül javasolja tehát egyre több szakember, hogy töltsünk sok időt a szabadban. De a jó hír, hogy az erkélyen való kertészkedéssel is sokat tehetünk az egészségünkért.

Elolvasom a cikket