Reggeli szokások, hogy kiegyensúlyozottan teljen a nap

Gondolja át a holnapját, mielőtt lefekszik!

Lefekvés előtt töltsön két percet azzal, hogy összeírja, miket kell másnap elintéznie. Ezzel időt ad a kreatív tudatalattijának arra, hogy átgondolja az ötleteket és a problémákat. Ez segít csökkenteni a túlterheltség érzését, valamint a munkát is könnyebben indíthatja és produktívabbá válhat.

Legyen plusz öt perce lustálkodni!

Ha a párjával, illetve családtagjaival gyakran veszekszik a reggeli rohanás közepette, érdemes öt perccel korábbra állítani az ébresztőt, és az így nyert időt beszélgetésre vagy összebújásra fordítani. Todd Baratz pszichoterapeuta szerint ezzel lehetőséget teremthet a kapcsolódásra és az autopilóta üzemmód leállítására. Az ölelkezés során felszabaduló oxitocin hormon ráadásul nyugtató és felvidító hatással is lehet. Ha viszont nem egyszerre kelnek, hagyhat egy-egy kedves üzenetet a később ébredőknek – ez a kedves gesztus mindenki napját szebbé teszi, még az Önét is.

Keressen valami kalandot!

Sokan alkalmazzák azt a technikát, hogy reggelente meghatározzák a nap legfontosabb feladatát, hogy könnyebben tudjanak arra összpontosítani. Ez azonban egy idő után szorongást és halogatást szülhet. Sokkal jobb ötlet bevezetni azt a rituálét, hogy minden nap elején megkérdezi magától: mi lesz a mai kaland? Ha úgy áll neki a kulcsfontosságú feladatának, hogy az egy szórakoztató felfedezés, máris könnyebben halad majd a munkával. De az is segíthet, ha valami újdonságot csempészik a napjába: ne a megszokott íróasztalnál dolgozzon, hanem például üljön ki a teraszra. vagy próbáljon ki egy új kávézót. Amikor pedig az irodába megy, ne a szokásos útvonalon menjen, hanem fedezzen fel egy másikat – mindez energiával tölti fel.

Zuhanyozzon a megszokottnál hűvösebb vízben!

Ne becsülje alá a tusolás erejét! Ha a reggeli mosakodást kétpercnyi hidegzuhannyal zárja, az segít az erek összehúzódásában, miközben az agyban endorfin szabadul fel. Ez mérsékelheti az izomgyulladást és a stresszt.

Minél előbb engedjen be napfényt!

Fontos, hogy reggel minél előbb beengedje a napfényt az ablakokon. A fény ugyanis növeli a szerotoninszintet, és javítja a hangulatot, valamint arra készteti az agyat, hogy felfogja: ideje felébredni – mondta Nicole Vignola idegkutató. Segíthet továbbá, ha 5-15 percet sétál a környéken, mielőtt bármi másba belekezdene.

A nap első itala legyen koffeinmentes!

A megfelelő agyműködés az elektrolitok egyensúlyán múlik, ezt pedig jelentősen felborítja a dehidratáció. Éppen ezért sokkal előnyösebb nem egy eszpresszóval, hanem egy nagy pohár vízzel indítani a napot. Alvás után ugyanis a szokásosnál jobban ki vagyunk száradva, és a koffein pedig tovább súlyosbítja a dehidratációt.

Iktasson be egy mini edzést vagy meditációt!

Egy perc ugrálás, egy napköszöntő jógagyakorlat, vagy akár 20 guggolás is elég lehet arra, hogy távoltartsa magától a fáradtságot a nap hátralévő részében. Már 60 másodpercnyi mozgás is jelentősen növelheti az éberséget és a kreativitást, valamint mérsékelheti az ülőmunka káros hatásait.

Elolvasom a cikket