A hosszú Covid a gyerekekre és a tinédzserekre is hatással van

„Tanulmányunk az egyik első a maga nemében, amely jellemzi a hosszú Covid tüneteit a gyermekeknél a különböző korcsoportokban, és kifejleszt egy olyan eszközt, amely segít azonosítani azokat, akiknél a legnagyobb valószínűséggel fordul elő hosszú Covid – mondta közleményben Dr. Rachel S. Gross levelező szerző. – Ez azért fontos, mert továbbra is elterjedt tévhit, hogy a gyermekkori hosszú Covid ritka, és ez a kutatás felhívhatja a figyelmet a gyermekekre gyakorolt hatására.”

A szülőket arra kérték, hogy töltsenek ki kérdőíveket, amelyekben 75 olyan lehetséges tünetre kérdeztek rá, amelyek legalább 90 nappal a Covid-fertőzést követően jelentkeznek és legalább egy hónapig fennállnak.

A vizsgálat eredményei, amely több mint 60 amerikai egészségügyi intézményben hasonlította össze a Covid-fertőzötteket, azt mutatták, hogy a gyerekek és tizenévesek szinte minden szervrendszerben hosszú ideig tartó Covid-tüneteket tapasztalhatnak, és a legtöbbjüknél egynél több is érintett.
Tizennyolc tünetet találtak gyakoribbnak a 6-11 éveseknél és 17-et a 12-17 éveseknél, akiknek volt már Covid-fertőzésük, mint azoknál, akiknek nem volt. Ezek közé tartozik néhány olyan probléma, amelyet a hosszú ideje Covid-ban szenvedő felnőttek általában tapasztalnak, mint például az alacsony energiaszint és a memóriaproblémák.

Ezeket a kutatási eredményeket összegezve 10 különböző tünetet találtak a gyermekeknél és nyolc tünetet a serdülőknél. A szerzők tanulmányukban azt írják, hogy „további kutatásokra és validálásra” van szükség, mielőtt egy diagnosztikai eszközt lehetne kifejleszteni, de remélik, hogy eredményeik segíteni fogják ezeket az erőfeszítéseket.

„Ez a munka az első adatvezérelt megközelítést írja le az iskoláskorú gyermekek és serdülők tünetmintáinak feltárására, amelyek különböznek a felnőtteknél megfigyelhetőtől” – mondta az első szerző, Dr. Tanayott Thaweethi, a National Institutes of Health RECOVER Initiative vezető biostatisztikusa egy másik közleményben, amelynek a tanulmány is része.

Íme a csapat által kidolgozott két index összefoglalója:

6-11 évesek / 12-17 évesek
Memóriazavarok/fókuszálási problémák
A szaglás vagy az ízlelés megváltozása/vesztése

Hát/nyakfájás
Test/izom/ízületi fájdalom

Gyomorfájdalom
Nappali fáradtság/álmosság/alacsony energiaellátás

Fejfájás
Fáradtság a gyaloglás után

Félelem bizonyos dolgoktól
Hát/nyakfájás

Az iskolába járás visszautasítása
Memóriazavarok/fókuszálási nehézségek

Viszkető bőr/bőrkiütés
Fejfájás

Alvászavarok
Szédülés/szédülés

Hányinger/hányás

Szédülés/szédülés

Láthatjuk, hogy a tünetek egy része átfedésben van, de volt néhány alapvető különbség is az idősebb és a fiatalabb csoportok között. Fontos, hogy egyetlen tünetet sem zárnak ki, mint a hosszú Covid által potenciálisan okozottat, hasonlóan ahhoz, amit a felnőtteknél a hosszú Covid meghatározásánál láttunk.

Becslések szerint világszerte 65 millió ember él hosszú Coviddal, de az eddigi kutatások túlnyomó többsége felnőttekre összpontosított, így nem világos, hogy pontosan hány gyerek és tizenéves lehet érintett. Egy dolog azonban egyértelmű – nem hagyhatjuk továbbra sem figyelmen kívül a Covid gyerekekre gyakorolt hatását.

Elolvasom a cikket