Az ókori McDonald’s

Természetesen ezek a helyek nem voltak azonosak a ma találhatókkal, de kétségtelenül a ma ismert olcsó éttermek prototípusainak nevezhetők. Termopóliumoknak nevezték őket. Egyfajta utcai vendéglátóhelyek voltak, ahol uzsonnát és egyszerű ételeket szolgáltak fel.

A nap 24 órájában álltak rendelkezésre, és bár bárki igénybe vehette szolgáltatásaikat, az ókori elit körében nem voltak népszerűek. Éppen ellenkezőleg, főként rabszolgák és az akkori alföldiek látogatták az ókori gyorséttermeket.

A termopolisok a szolgáltatásaik minőségében vagy a kínálataiban és kinézetükben különböztek egymástól. Egyes létesítmények gazdagon díszítettek voltak, a falaikon és padlójukon lévő rajzok például a mitológiából ismert jeleneteket ábrázoltak. Minden ilyen létesítmény szerves részét képezte természetesen az étlap.

Ami azonban közös volt bennük, az az általános elrendezés. Egy L alakban elrendezett kőpult, terrakotta edények a kész ételek tárolására és az italok széles választéka. Így néztek ki a több ezer évvel ezelőtti modern gyorséttermek megfelelői.

Ami az étel- és italkínálatot illeti, a kutatók szerint a választék lenyűgöző volt. Általában leveseket és pörkölteket szolgáltak fel. Az ételek sokféle húst tartalmaztak, a baromfitól a kecskén és a sertéshúson át a halakig és egyéb tenger gyümölcseiig. Emellett kenyér, sajt, gyümölcs és zöldség is szerepelt az étlapon. Az italok között szerepelt a vízzel kevert bor vagy a posca nevű jellegzetes ősi ital, amely víz és ecet keveredéséből készült.

A régészek által gyűjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy az ilyen helyek nagyon népszerűek voltak. De vajon meglepő ez? Nem feltétlenül. Nyilvánvaló, hogy az olcsó és gyors ételek mind az ókorban, mind napjainkban megragadták az emberek szívét. Érdekes módon a termopólusok általános megítélése meglehetősen negatív volt, amit a legjobban bizonyítanak a filozófusok műveiben található, ezekre a bárokra való utalások. Még császárok által kiadott rendeletek tárgyai is voltak. Több ezer évre visszanyúló gyorséttermek maradványait találták meg például Pompeji és Herculaneum romjainál. Az ételkiszolgálás mellett a vendégek kockáztak vagy fogadásokat is kötöttek.

Elolvasom a cikket