Egy katona kincsekkel teli sírját tárták fel

A trákok egy indoeurópai népet alkottak, amely a korai bronzkorban alakult ki. A makedón háborúk idején a trákok konfliktusba kerültek a Római Köztársasággal, majd régiójukból római kliensállam lett – írja az Ng.24.hu.

A trákok a későbbiekben gyakran szolgáltak a római segédhadseregekben nem állampolgári csapatokban, különösen lovassági és könnyűgyalogsági szerepkörben. Szolgálati idejük letöltése után a trák katonákat római kolóniákon telepítették le, vagy földet kaptak, és tovább integrálódtak a római társadalomba.

A régészek szerint a harcos nyughelye az i. sz. 1. századból származik, és díszes sírmellékeket tartalmaz.

A szakemberek fegyvereket, egy arany diadémot, egy díszes kést, egy mellvértet, egy arany nyakláncot és számos féldrágakövet tártak fel.

Objektum doboz

Daniela Agre szerint a nyughely a harcos felszerelését tartalmazta, köztük egy drágakövekkel és a római korban egyedülálló motívumokkal díszített vadászkés, hasonlót korábban nem fedeztek fel Bulgáriában. A sír mellett végzett ásatások során egy ló csontvázának maradványait is megtalálták, amely arra utal, hogy a harcos trák lovas volt, ilyen katonákat gyakran ábrázoltak az ókori domborműveken szerte a római világban.

A leleteket a topolovgrádi múzeumba szállítják, ahol a restaurálást és a konzerválást követően egy állandó kiállítás részévé válnak majd.

Elolvasom a cikket