Egy kardiológus a magas vérnyomás és a só közötti kapcsolatról beszélt

Az étkezési só hajlamosít az artériás hipertóniára (magas vérnyomás), és rontja annak lefolyását – emlékeztetett Dr. Vitaly Zafiraki kardiológus. A magas vérnyomás és a só közötti összefüggést az aif.ru-nak adott beszélgetésben magyarázta el, vette észre a Lenta.

Zafiraki szerint a modern ember rövid idő alatt az evolúciós mércével mérve több mint hússzorosára növelte a sófogyasztást, ami negatívan befolyásolja az egészségét. Az orvos egy nagyszabású, több mint 10 ezer ember bevonásával végzett INTERSALT vizsgálat adatait idézte, amelynek eredményei közvetlen kapcsolatot mutattak ki a napi vizelet nátriumtartalmával mért sófogyasztás és a vérnyomás között.

Megjegyezte azonban, hogy nem mindenki reagál a sóbevitelre a vérnyomás jelentős emelkedésével: a sóérzékenyek a magas vérnyomású betegek mintegy 50 százalékát, a normál vérnyomásúak 25 százalékát teszik ki. A fokozott sóérzékenység gyakoribb a nőknél, az időseknél, valamint a magas vérnyomásban, inzulinrezisztenciában, krónikus vesebetegségben és elhízásban szenvedőknél – sorolta a kardiológus.

Elolvasom a cikket