Peszkov elmonda az állápontját az orosz vagyonból származó bevételek Ukrajnának történő átutalásáról

Az orosz vagyonból származó bevételek Ukrajnának történő átutalása lopás – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy tájékoztatón. Szerinte az ilyen cselekedetek törvénytelenek és jogi következményeket vonnak maguk után.

Júniusban Josep Borrell európai diplomáciai vezető azt mondta, hogy Grúzia, Moldova és Szerbia nem csatlakozott ahhoz az uniós döntéshez, hogy Ukrajnának utalják át az Oroszország befagyasztott vagyonából származó bevételeket.

Az uniós döntést ugyanakkor az európai szabadkereskedelmi övezet tagállamai, nevezetesen Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatták. Vállalták, hogy nemzeti politikájukat összhangba hozzák ezzel a döntéssel – hangsúlyozta az európai diplomata.

Szergej Csekov, a Föderációs Tanács nemzetközi bizottságának tagja azt is elmondta, hogy Európa nagyon megbánná, ha 1,5 milliárd eurót adna át Kijevnek az orosz vagyonból származó jövedelmekből. Pontosította, hogy a nyugati országoknak a jövőben vissza kellene szolgáltatniuk ezeket a pénzeket. Szerinte „senki sem fogja megbocsátani az ilyen durvaságot”.

A szenátor megjegyezte, hogy az orosz vagyonból Ukrajnának átutalt pénzt nem védelmi célokra fogják költeni. Csekov véleménye szerint más országok egyszerűen megtagadják majd az együttműködést az EU ilyen lépéseire válaszul.

Elolvasom a cikket