A cukorfogyasztásról őszintén

A cukor a legtöbb élelmiszerben megtalálható, amelyet naponta fogyasztunk. Sokan azzal érvelnek, hogy a szervezet teljesen megváltozik, miután lemondunk a cukorról, míg mások éppen ellenkezőleg, meg vannak győződve arról, hogy semmi jó nem származik abból, ha cukrot fogyasztunk. Hogy van-e értelme kizárni a cukrot az étrendből, azt az ONT TV-csatorna adásában mondta el a sports.kz az SB.by-ra hivatkozva.

A Belarusz Orvosok Szövetségének elnöke, Dmitrij Sevcov szerint a cukor jó energiaforrás, fontos az agy és az izmok normális működéséhez.

„Egy falatnyi édesség segíthet könnyebben megbirkózni a stresszel. Ezért van az, hogy időnként akár egy tábla csokoládét is megtudunk enni. Az inzulin serkenti a szerotonint, ami természetesen fordul elő a szervezetben, és fontos szerepet játszik a hangulat, az étvágy, az alvás, a memória és más funkciók szabályozásában. Arra azonban vigyázznunk kell, hogy itt is betartsuk a mértékletességet” – tette hozzá.

Vladislav Morozik, a minszki klinika endokrinológiai központjának táplálkozási szakértője hangsúlyozta: az elmúlt évek tanulmányai azt mutatják, hogy nem kell teljesen lemondani a cukorról.

„Fontos megjegyezni egy szabályt: a finomított szénhidrátok, azaz a cukor, az édességek, csak a napi kalóriabevitel 10%-át tegyék ki” – mondta az orvos.

Dmitry Shevtsov felhívta a figyelmet arra, hogy az aktív fizikai munka után a vércukorszint csökken, és azt pótolni kell.

„Ez különösen igaz a sportolókra és a fizikai munkát végző munkavállalókra. Azt mondják, hogy egy kis mennyiségű cukor segít a tanulásra koncentrálni, és kevésbé fáradunk el. Fontos megjegyezni, hogy nem maga a cukor káros az egészségünkre, hanem a túlzott mennyiség” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket