Megállapították, hogy napi két burgonya fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét és a halálozás általános kockázatát – írja a Sports.kz.
A szerzők több mint 77 ezer norvégot követtek 40 éven keresztül. Azok a résztvevők, akik naponta legalább két burgonyát ettek, a következő négy évtizedben 12%-kal alacsonyabb halálozási rátával rendelkeztek, valamint alacsonyabb volt a szívbetegségek kockázata is.
A tudósok hangsúlyozzák, hogy nemcsak a burgonya típusa számít, hanem a főzési módja is: a főtt burgonya kevesebb zsírt és sót tartalmaz, így táplálóbb a sült vagy pürésített burgonyához képest.
A szakértők hozzátették, hogy a tanulmány számos tényezőt figyelembe vett, többek között az életkort, a nemet, a fizikai aktivitási szintet és az étkezési preferenciákat. A burgonyafogyasztás hatásait férfiaknál és nőknél egyaránt megfigyelték.