Akné és pattanások a háton

Az akné áttekintése

Az akne egy gyulladásos bőrbetegség, amelyben a pórusok eltömődnek faggyútól (olajtól) és bőrsejtektől, ami a bőr kitörését okozhatja. Olyan tüneteket tapasztalhat, mint a pattanások, duzzanat és bőrpír. Az arc pattanása a leggyakoribb, de előfordulhat a hátán, a vállán és a test más részein is. Az Ön által tapasztalt pattanások bizonyos típusai közé tartoznak a mitesszerek, fehér foltok, gennyes pattanások, mély csomók és cisztás akne.

A hát akné

A háti akné a háton előforduló akne gyakori típusa. A hátán lévő pattanások hasonlóak az arcához. A hát bőre azonban vastagabb és nagyobb és sűrűbb zsírmirigyeket tartalmaz, mint az arcbőr, ami jelentősebb eltömődésekhez és gyakran fájdalmasabb, nagyobb pattanásokhoz vezet. A hát pattanásokat általában a pórusokban lévő verejték és olaj okozza, ami hozzájárul a baktériumok és a pattanások kialakulásához.

Kiváltó okai

A háti pattanások számos okból előfordulhatnak, kezdve attól, hogy kedvenc fitneszórája után túl sokáig tartózkodik az edzőfelszerelésben, egészen a menstruációs ciklus során felpörgő hormonokig. Íme néhány gyakori oka a hát pattanásoknak:

Túlzott olajtermelés: A háta tele van verejtékmirigyekkel, amelyek olajat (faggyút) termelnek, és hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához.

Hormonok: A hormonszintek megváltoztatása (például terhesség, pubertás vagy a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban) fokozhatja a faggyútermelést és hozzájárulhat a pattanásokhoz.

Izzadás: Amikor izzad, az izzadság összekeveredhet a bőrén lévő baktériumokkal és olajokkal, eltömítve a pórusokat, és hozzájárulhat a kialakulásához.

A ruházatból eredő súrlódás: A szűk ruházatból és hátizsákokból származó súrlódás időnként háti pattanásokat válthat ki.

Hajápoló termékek: Az emberek gyakran nem gondolnak erre, de ha hosszú haja van, és hajzseléket, sampont és kondicionálót használ, az hozzájárulhat a hátán lévő pórusok eltömődéséhez.

Nem zuhanyozik edzés után: Fontos, hogy edzés után zuhanyozzon le és öltözzön át száraz ruhába. Ha nem így tesz, növelheti annak valószínűségét, hogy nem kívánt pattanások jelennek meg.

Az elfogyasztott ételek és az általános stresszszint: Az étrendi tényezők – mint például a magas glikémiás ételek vagy tejtermékek fogyasztása – és a stressz, amely hormonális változásokat idézhet elő, amelyek fokozzák a faggyútermelést, szintén hozzájárulnak.

A hát pattanások megelőzése és kezelése

A legjobb lehetőségek a hátán található pattanások megelőzésére az életmódbeli változtatások, mint például:

-Rendszeresen mossa meg a hátát gyengéd lemosóval, hogy eltávolítsa a szennyeződést, az izzadságot és az olajat. Ez segít megőrizni a bőr tisztaságát.

-Radírozással távolítsa el az elhalt hámsejteket, amelyek eltömíthetik a pórusokat.

-Azonnal zuhanyozzon le, ha izzad az edzéstől vagy meleg időben.

-A légáteresztő, laza és nedvességelvezető ruházat viselése segíthet csökkenteni a súrlódást, és kényelmesebbé teheti Önt.

-Azonnal cserélje le az izzadt edzésfelszerelést, beleértve a sportmelltartót és a pólót is.

-Használjon nem komedogén bőr- és hajápoló termékeket, hogy elkerülje a pórusok eltömődését.

-Cserélje le rendszeresen az ágyneműt, törölközőt és ágyneműt.

A vény nélkül kapható krémek, gélek és tisztítószerek segíthetnek a hátsó pattanások kezelésében. Ezen termékek közül sok benzoil-peroxidot, szalicilsavat vagy alfa-hidroxisavakat, például glikolsavat tartalmaz. Általában a háton próbálkozhat négy vagy tíz százalékos benzoil-peroxiddal; ha 10 százalékot használ, az irritáció valószínűsége nő. Ha nem tolerálja a benzoil-peroxidot, próbálkozhat szalicilsavas tisztítóval vagy spray-vel.

Elolvasom a cikket