Egy tanulmány több mint 100 000 embert vizsgált, akik mindannyian 15 étkezési naplót töltöttek ki, amelyekben hétköznapokon és hétvégeken feltüntették az étkezések időpontját. A legkorábban vacsorázók harmada este 8 óra előtt, míg a legkésőbb este vacsorázók harmada este 9 óra után fogyasztotta el vacsoráját. Az önkénteseket átlagosan hét éven át követték nyomon, ez idő alatt mintegy 2000 szív- és érrendszeri megbetegedés, köztük szívroham és agyvérzés fordult elő.
Azok, akik legkésőbb, este 9 óra után vacsoráztak, 28 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek strókot vagy átmeneti iszkémiás rohamot. Ezt azokkal az emberekkel hasonlították össze, akik este 8 óra előtt vacsoráztak.
A kutatók szerint úgy fejlődtünk ki, hogy a nap folyamán korábban eszünk, mivel állatkísérletekből származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a későbbi emésztés megemeli a vércukorszintet és a vérnyomást – derült ki a Daily Mail cikkéből.
Az esti megemelkedett vérnyomás idővel károsíthatja az ereket és növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, ami stroke-hoz és szívrohamhoz vezet, bár még sokkal több kutatásra van szükség, és az étkezések időzítése valószínűleg nem befolyásolja annyira az egészséget, mint az egészségtelen étrend.
„Mint sokan másoknál, a nagymamám is arra figyelmeztetett, hogy ne vacsorázzak túl későn, és ez a tanulmány azt sugallja, hogy ennek a tanácsnak lehet némi értelme. Ma már olyan világban élünk, ahol az emberek úgy érzik, hogy soha nincs elég idejük, ezért sokan » esznek gyakorta késő este” – fejtette ki Dr. Bernard Srour, a Sorbonne Paris Nord Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
„Azok az emberek azonban, akik későn vacsoráznak, mert úgy gondolják, túl elfoglaltak ahhoz, hogy ezt korábban megtegyék, növelhetik az egészségügyi problémák kockázatát, bár ez inkább a nőknél tapasztalható, és további kutatásokra van szükségünk ahhoz, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket” – folytatta a szakértő.
Egy másik tanulmány eredményei szerint inkább a nők vannak veszélyben
A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek mikor reggeliztek és vacsoráztak, és hogy mekkora volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
A szív- és érrendszeri betegségek közé tartoztak az agyi érrendszeri betegségek – az agyi véráramlást befolyásoló strókok és mini-strókok. Ide tartoztak még a szívkoszorúér-problémák is, mint például a szívroham, a stabil angina pectoris és az elzáródott vagy beszűkült artériák miatt angioplasztikai beavatkozásra szorulók. Azoknál, akik este 9 óra után vacsoráztak, szemben a 8 óra előttiekkel, nem volt nagyobb a koszorúér-problémák kockázata.
De minden egyes órával – a tanulmány eredményei szerint – nyolc százalékkal nőtt a stroke vagy mini stroke esélye. Minden egyes órával később reggeliző ember esetében hat százalékkal nőtt a szív- és érrendszeri betegségek valamennyi típusának kockázata.
Az étkezési időpontok és a szívproblémák közötti összefüggés főként a nők esetében volt kimutatható, akik a tanulmány önkénteseinek csaknem 80 százalékát tették ki.
A férfiak esetében az egyetlen szignifikáns eredmény az volt, hogy minnél később reggelizett valaki az, óránként 11 százalékkal megnövelte a szívkoszorúér-betegségek kockázatát, de a vizsgálatban túl kevés férfi vett részt ahhoz, hogy statisztikailag elfogadható eredményeket kapjanak.
Az éjszakai böjtölés lehet a megoldás
A tanulmány a korábbi kutatásokhoz hasonlóan újabb bizonyítékot talált arra, hogy az éjszakai étkezéstől való hosszabb tartózkodás jótékony hatással lehet az egészségre.
Az éjszakai böjtölés minden egyes plusz egy órája a stroke vagy mini-stroke hét százalékkal alacsonyabb kockázatához kapcsolódhat.