Finom ételekké alakítja az élelmiszer-hulladékot egy furcsa gomba

A Neurospora intermedia, egy narancsszínű gomba, amely virul az élelmiszer-hulladékon, mint amilyen például a szójapép és a kávéőrlemény. Azzal, hogy ezt a gombát melléktermékek fermentálására használják, a gomba segíthet csökkenteni a hulladékot, miközben új, ízletes és tápláló élelmiszert állít elő – írja az Origo.

Az eljárást Jáván, Indonéziában már alkalmazzák, egy hagyományos ételt készítenek így, és néhány séf azzal kísérletezik, hogy a gyorsan növő gombával ínyenc desszertet készítsen. A korábban séfként dolgozó Hill-Maini akkor akadt rá erre a gombára, amikor egy jávai húshelyettesítőt, a piros oncomot tanulmányozta, amit úgy készítenek, hogy fermentálják a szójagyártásból meghagyott pépet.

A vizsgálat során kiderült, hogy a gombának olyan enzimjei vannak, amik lebontják a cellulózt és a pektint. Még meglepőbb volt az, hogy az Neurospora intermedia fajták genetikailag eltérők voltak a vad fajtáktól, de nagyon hasonlók azokhoz a fajtákhoz, amiket az olyan hulladékon találtak növekedni, mint például Tajvanon a cukornádrost és Pápua Új-Guineán a kukoricacsövek. Ez a mintázat azt mutatja, hogy az emberek domesztikálhatták, hasonlóan ahogyan a márványsajt készítésére használt Penicilium fejlődött.

A kutatók azt találták, hogy a fermentálás növeli a pépes szója melléktermék proteintartalmát.

A gombát „dióízű”-nek írták le. A különböző gombakombinációk és a szubsztrát azonban, amin növekszik, különböző ízekhez vezetnek. Egy koppenhágai étteremben egy séf azzal kísérletezett, hogy rizssodón növesztett Neurospora intermedia gombát. Néhány nap múlva a sodó úgy nézett ki, mintha sajtot szórtak volna rá, és az íze olyan volt, mint az ananászé.

Elolvasom a cikket