A fekete foltok megjelenése a leggyakrabban az Alternaria nemzetségbe tartozó vagy a Thielaviopsis basicola gombák számlájára írhatók, de más gombafajok is felelősek lehetnek érte. A jelenség sokszor már röviddel a vásárlás után fellép, különösen akkor, ha a répát műanyag csomagolásban tárolták. A meleg és a magas páratartalom ugyanis penészedést idézhet elő.
Amennyiben a sárgarépa felületén még csak apró fekete foltok látszanak, akkor hámozás és a foltos részek kivágása után az egészséges részek még elfogyaszthatók.
Ám ha a foltok nagyobbak vagy a répának keserű íze van, akkor a penész valószínűleg már mélyebbre hatolt a gyökérzöldségben. Ilyenkor már nem ajánlott megenni azt.
A foltosodás megelőzése érdekében érdemes friss, csomagolásmentes répát vásárolni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor távolítsuk el róla minél előbb a műanyag csomagolást. Vágjuk le a zöldjét, és tároljuk a hűtőszekrény zöldségtartó fiókjában.