Így jelentkezhetnek a demencia első tünetei a fiataloknál

Az Alzheimer-kór és a demencia progresszív betegségek, ami azt jelenti, hogy idővel fokozatosan romlik a betegek állapota. Könnyen előfordulhat ezért, hogy mire a betegséget diagnosztizálják, már évek óta szenved a páciens a tünetektől.

A 65 év felettieknél ma már nagyjából körvonalazhatók a tünetek, meglepő azonban, hogy akár már a negyvenes, sőt a húszas éveikben járóknál is jelentkezhetnek az első tünetek.

A memóriaproblémák, amelyek zavarják a mindennapi életvitelt is, jellemző tünetnek számítanak. Ez a jelenség magába foglalhatja egy munkahelyi megbeszélés vagy a közelmúltbeli események elfelejtését, vagy például azt is, hogy a páciens folyamatosan ugyanazokat a kérdéseket teszi fel, mert nem emlékszik a válaszra.

A zavartság és tájékozódási zavar is tipikus tünet, amit a fiatalok hajlamosak szórakozottságnak tekinteni. Az időérzék és a tájékozódási képesség elvesztése is intő jel lehet.

Annál is fennállhat a betegség, aki ok nélkül egyre feszültebbé, ingerlékenyebbé válik, vagy bizonyos tevékenységek iránt hirtelen elveszti az érdeklődését. Emellett a szavak keresése, a nyelvi nehézségek és a beszélgetések nehezítettsége is gyakori tünet, ahogy a mozgáskoordináció elvesztése, a remegés és az izommerevség is.

A korai tünetek között jelentkezhet az is, hogy nehezen mérik fel a távolságokat, ami hatalmas problémát jelenthet az autóvezetésnél, de egyéb vizuális tünetek is felléphetnek. Ezen kívül a problémamegoldó képesség romlása is utalhat a betegségre.

Elolvasom a cikket