A depresszió néha az Alzheimer-kór korai jele lehet

„Eredményeink további támogatást nyújtanak a depressziós tüneteknek mint a preklinikai Alzheimer-kór korai jellemzőjének” – írta a Catherine Munro vezette kutatócsoport. Ő a bostoni Brigham and Women’s Hospital neuropszichológusa – adta hírül a healthday.com.

„Nem arról van szó, hogy a depresszió okozta az Alzheimer-kórt, csupán arról, hogy az agynak ezt a részét érintő Alzheimer-kór patológiája viszonylag korán depressziós tüneteket eredményezett” – magyarázta egy másik szakértő, dr. Marc Gordon, aki nem vett részt a vizsgálatban.

Ő a Northwell’s Zucker Hillside Hospital neurológiai főorvosa Great Neckben, New York államban.

Mint a bostoni kutatók rámutatnak, „a neuropszichiátriai tünetek, különösen a depresszió, gyakoriak az Alzheimer-kórban”. A depresszió és az Alzheimer-kór közötti pontos összefüggések azonban eddig tisztázatlanok voltak.

Az új tanulmányban Munro és munkatársai 154, a Harvard Aging Brain Study (Harvardi öregedő agykutatás) keretében részt vevő személynél követték nyomon a depressziós tünetek arányát.

Mindannyian mentálisan nem voltak sérültek, amikor csatlakoztak a vizsgálathoz, és az adatokat 2010 és 2022 között gyűjtötték. Ezek az adatok magukban foglalták az egyes betegek agyáról két-háromévente egyszer, átlagosan alig kilenc éven át végzett PET-vizsgálatok eredményeit.

Ezek a vizsgálatok az amiloid fehérje plakkok felhalmozódását vizsgálták az agyszövetekben – ami az Alzheimer-kór ismert jellemzője.

Azoknál az embereknél, akiknek a vizsgálatba való belépéskor enyhe depressziós tüneteik voltak, vagy nem voltak, „a növekvő depressziós tünetek korai amiloid-felhalmozódással jártak együtt az érzelmi kontrollban részt vevő agyi régiókban” – számolt be Munro csoportja.

Megjegyzik, hogy ez a kapcsolat a depresszió és az amiloid felhalmozódás között függetlenül attól, hogy a memóriával vagy a gondolkodással kapcsolatos problémák már korábban is jelentkeztek-e vagy sem.

Gordon szerint az új adatok segítenek tisztázni a depresszió és az Alzheimer-kór közötti kapcsolatok körüli zűrzavart.

„Úgy gondolom, hogy a múltban ezt néha félreértették, amit „áldepressziónak” neveztek – hogy a kognitív zavarokkal küzdő embereknél olyan tünetek jelentek meg, amelyek a depressziót utánozhatták – magyarázta. – De azt hiszem, mára nyilvánvalóvá vált, hogy a depresszió a betegség nagyon korai megnyilvánulása lehet.”

Más szóval, az emberek nem mindig az Alzheimer-kórhoz kötődő mentális nehézségek miatt válnak depresszióssá – a depressziójuk talán ugyanahhoz a mögöttes amiloid-felhalmozódáshoz kapcsolódik, amely az Alzheimer-kórhoz társul.

Elolvasom a cikket