Ezen a napon vesztette életét egy tragikus autóbalesetben Diana hercegné

Spekulációk és összeesküvés-elméletek után nyomozás derített fényt Diana hercegné halálának körülményeire

2004-ben a londoni Metropolitan Police elindította a Paget-műveletet, a Diana hercegné halálával és az azt körülvevő számos összeesküvés-elmélettel kapcsolatos hivatalos vizsgálatot. Dodi Fayed apja, Mohamed azt állította, a párt meggyilkolták, azt sugallva, hogy a királyi család nem tudta elfogadni, hogy egy egyiptomi muszlim végül Anglia leendő királyának mostohaapja lehet – olvasható a művelet 871 oldalas jelentésében. A rendőrség 2007 és 2008 között egy brit bírósági vizsgálat részeként tette közzé megállapításait. Ez az esküdtszék arra a következtetésre jutott, hogy Diana halálát a a paparazzók és a Mercedes sofőrje, Henri Paul súlyosan gondatlan vezetése okozta. Az idősebb Fayed elfogadta az ítéletet.

A nyomozás során elkészítették Diana hercegné utolsó éjszakájának idővonalát

1997. augusztus 30-án a walesi hercegnő és Dodi Fayed Szardíniáról a Párizs melletti Le Bourget repülőtérre repült. Délután fél négy körül szálltak le, paparazzók várták őket a kifutópályán. Philippe Dourneau, Dodi sofőrje felvette a párt, valamint testőrüket, és a 16. kerületben lévő Villa Windsor nevű Fayed-házba vitte őket. A csomagjaikat azonban egy másik Fayed-lakásban, a rue Arsène Houssaye-on tették le. Rövid látogatás után Diana és Dodi elindultak a Mohamed tulajdonában lévő párizsi Ritzbe, ahová délután fél ötkor érkeztek meg, és a szálloda Imperial lakosztályában szálltak meg.

Este 7 órakor visszatértek az Arsène Houssaye utcai lakásba. Ott maradtak körülbelül 21:30-ig, amikor is elmentek a Chef Benoît étterembe vacsorázni. Azonban gyorsan meggondolták magukat: „Eltérő beszámolók vannak arról, hogy a paparazzók mennyire nehezítették meg ezt az utat. Útban az étterem felé Dodi Al Fayed azt mondta Philippe Dourneau-nak, hogy vessék el az eredeti tervet, és a Chez Benoît helyett menjenek inkább a Ritz Hotelbe” – állapította meg a jelentés.

Hajnali 12:20-kor ketten elhagyták a párizsi Ritzet azzal a szándékkal, hogy visszatérnek a rue Arsène Houssaye-i lakásba. A rue Cambon hátsó kijáratán keresztül távoztak, míg Philippe Dourneau a főbejárat előtt várakozott egy autóban, ahol már jelentős tömeg gyűlt össze. Helyette egy másik sofőr, Henri Paul vitte el a párt. „Amint a paparazzók észrevették, hogy a pár a hátsó kijáraton távozott, gyorsan üldözőbe vették őket” – áll a jelentésben. Paul az autóval a Pont d’Alma alagútban a megengedett sebességhatár felett haladva egy oszlopnak ütközött, ő és Dodi Fayed a helyszínen vesztette életét. Dianát és testőrét, Trevor Rees-Jones-t kórházba szállították. A hercegnét helyi idő szerint hajnali 4 órakor nyilvánították halottnak. A toxikológiai jelentés szerint Paul a baleset idején ittas volt.

Elolvasom a cikket