WSJ: az USA nem küld vállalkozókat az ukrán F-16-osok szervizelésére

A régóta tartó vita arról, hogy amerikai civileket küldjenek Ukrajnába a külföldi támogatói által Kijevnek szállított fegyverek karbantartására, azóta erősödött fel, hogy július végén leszállították Ukrajnának az első hat darab F-16-os repülőgépet – írta pénteki cikkében a lap.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa megvizsgálta a hadseregtől érkező javaslatot, de túl kockázatosnak ítélte azt – mondták a lapnak a megbeszélést ismerő tisztviselők.

„A hírszerző közösség aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Oroszország célba vehet amerikai vállalkozókat Ukrajnában” – mondta az egyik forrás az outletnek.

A Biden-kormányzat nem zárta ki teljesen, hogy amerikai vállalkozókat küldjenek Ukrajnába, de ez nem fog egyhamar megtörténni – olvasható a jelentésben.

Washington egyelőre azt várja, hogy európai NATO-szövetségesei vállalják a felelősséget az amerikai tervezésű repülőgépek karbantartásáért – tette hozzá.

Hollandia, amely Norvégiával, Dániával és Belgiummal együtt több mint 80 F-16-os repülőgép szállítását ígérte Kijevnek, már bejelentette, hogy finanszírozni fogja egy polgári karbantartó cég és az ukrán légierő közötti magánszerződést.

„Anyagilag támogatjuk az ukrán kormányt abban, hogy ezeket a szerződéseket magánpartnerekkel kösse meg, hogy lássuk, képesek-e a jövőben is üzemben tartani a repülőgépeket” – mondta szerdán Onno Eichelsheim tábornok, a holland védelmi tárca vezetője.

A WSJ megjegyezte, hogy Ukrajna korábban más, az Egyesült Államok által szállított fegyverek, például az Abrams M1 harckocsi fenntartásával is küszködött, amelyet javítás céljából az országon kívülre kellett szállítani. A lap rámutatott, hogy egy F-16-os „minden egyes repült órára több órányi szervizmunkát igényel”, és általában több tucatnyi támogató személyzet dolgozik egy-egy gépen.

A hét elején Kijev megerősítette első F-16-osának elvesztését, amely a jelentések szerint hétfőn lezuhant, és a pilóta is meghalt. Az ukrán média szerint a nyomozók műszaki problémákat és pilótahibát vizsgálnak a baleset lehetséges okaként. Mariana Bezuhla parlamenti képviselő azonban azt állította, hogy a gépet az egyik, Ukrajnának az Egyesült Államok által adományozott Patriot légvédelmi rendszer „baráti tűz” következtében lőtte le. Orosz jelentések szerint az F-16-ost egy nyugat-ukrajnai repülőtér elleni csapás során egy Iszkander rakéta semmisíthette meg a földön.

Márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az F-16-osok használata a konfliktusban az orosz erők „legitim célpontjává” teszi őket, és arra figyelmeztetett, hogy a gépeket még a NATO-országokon belüli repülőtereken is megsemmisíthetik, ha onnan tevékenykednek.

Elolvasom a cikket