Táplálkozási szakértő: Az Ozempic pajzsmirigyrákhoz vezethet

A közelmúltban Oroszországban és Hollywoodban népszerűvé vált az Ozempic nevű gyógyszer, amelyet eredetileg a cukorbetegség kezelésére szántak, ráadásul az öregedés ellen is hasznosnak bizonyult. Azonban ennek a gyógyszernek a fogyás érdekében történő alkalmazását számos mellékhatás kíséri. Erről Antonina Starodubova, a FIC Táplálkozás és Biotechnológia igazgatóhelyettese mesélt, írta a vm.ru.

– A szemaglutid injekciókat („Ozempic”, „Semavik”, „Quincenta” stb.) a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használják diétával és testmozgással együtt, a gyógyszer segít a vércukorszint szabályozásában – mondta az orvos.

A gyógyszer hatása két mechanizmuson alapul: hat az agyban lévő éhségközpontra, ami csökkenti az étvágyat, és lassítja a gyomorürülés folyamatát, ezáltal meghosszabbítja a jóllakottság érzését.

A gyors fogyás azonban epekövek kialakulásához vezethet. Súlyosabb következmény lehet a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázata, amint arról állatkísérletekből is beszámoltak. Ezt a tényt már a gyógyszer használati utasításának módosítása is tükrözi – számol be a „Rosszijszkaja Gazeta”.

Korábban számoltunk be róla, hogy a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az „Ozempic” lassíthatja a szervezet öregedési folyamatát.

Elolvasom a cikket