Jól bevásárolt Szlovákia Izraeltől

LMA
2024. szeptember 1. vasárnap. 22:35

Vélhetően nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, a pozsonyi hadügyi tárcánál mostanság erősen (vissza)számolják az időt – jelesül arra a napra várnak, amikor megérkezik az országba az első, izraeli gyártású Barak típusú légvédelmi rendszer. Északi szomszédunk – ha nem szól közbe semmiféle gyártási és/vagy világpolitikai esemény – összesen hat mobil eszközt szerez be durván 554 millió euró értékben. A kormány múlt hét szerdán hagyta jóvá a döntést, míg a megállapodást jó eséllyel október végéig írja alá a védelmi miniszter.

Az Israel Aerospace Industries (IAI) által készített légelhárító rendszerek – legyen szó bármelyikükről is – nem éppen az olcsóságukról ismertek a nemzetközi fegyverpiacon. Cserében viszont eléggé hatékonyak, melyet „kiválóan” példáznak a sorra lelőtt iszlamista terrorrakéták és drónok. A hűség okán persze le kell szögezni, a szóban forgó termékek sem száz százalékos hatékonyságúak, de a találati arányuk még igy is kiemeli őket az amúgy nem éppen gyenge mezőnyből.

Pozsony egyébként elég keményen és hatékonyan tárgyalhatott, ugyanis százhuszonnyolcról kilencvenkétmillió dollárra sikerült apasztani a Barakok darabos árát. Azaz 28,125 százalékot alkudtak – amiért vélhetően bármelyik jeruzsálemi bazárban is elismerően csettintenének.

A tárgyalt közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer hasonló kialakítású, de eltérő megsemmisítési képességekkel bíró Barak rakéta-változatokra, az ELM-2084 típusú lokátorra és az úgynevezett BMC irányító központra épül. Az eszközöket függőlegesen indítják. Az IAI többféle kivitelben gyártja – így a A Barak SR: zizenöt, a Barak MR harmincöt, a Barak LR hetven míg a Barak ER százötven kilométeres hatótávval bír. Sőt, mindezen túl léterzik egy olyan kivitel is, amely már a ballisztikus rakéták ellen is bevethető.

Bár létezik belőle egy hadihajókra szerelhető kilövő platform is, Szlovákia jó eséllyel nem azt vette meg. Eddig a zsidó államon túl Azerbajdzsán és India rendszeresítette, Marokkó pedig félmilliárd dollár értékben rendelt belőle. Ehhez a társasághoz csatlakozik hamarosan Pozsony.

Pár mondatot amúgy az ELM-2084 is megér: ez egy többfunkciós, három dimenziós (3D) lokátor, melyet ugyancsak egy Izraeli cég, az ELTA csoport jegyez. Légvédelmi feladatokra és tüzérségi gránátok pályájának bemérésére egyaránt alkalmas. Legismertebb alkalmazása az „Iron Dome”, azaz Vaskupola rendszer.

Zárásként érdemes megjegyezni, külön hozadékként jelentkezik Szlovákia számára, hogy akár a helyi gyártás is szóba jöhet. Sőt, a kontraktusnak részét képezi a megvettnél nagyobb hatótávolságú rakéták és radarok leszállítása is.

Elolvasom a cikket