Igyunk vagy ne igyunk sört?

SM
2024. szeptember 2. hétfő. 11:35
Frissítve: 2024. szeptember 2. 11:53

A köszvényt a királyok betegségének szokták nevezni, mert a középkorban elsősorban a gazadag, jómódú emberek betegsége volt, akik rendszeresen zsíros húsokat ettek, és sok bort, sört ittak.

A The Sun beszámolója szerint sokat szenvedett a köszvénytől VIII. Henrik angol király is, ezért is nevezik Tudor-kórnak is. Az ízületi gyulladás súlyos fájdalmat és duzzanatot okoz, kezdetben a nagylábujjban, majd átterjedhet a lábunkra és kezünkre is.

A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája, melyet húgysav kristályok okoznak.Normális esetben a húgysav oldott állapotban van jelen a vérben és a vizelettel ürül. Ám ha a szervezet túl sok húgysavat termel, vagy nehezen tudja azt üríteni, akkor a húgysav nátriumsója kórosan felhalmozódhat, lerakódhat az ízületekben; ezt nevezzük köszvénynek.

Az esetek 95 százalékában a vesefunkció zavara okozza a húgysavtúltermelést. Egyik kiváltó oka lehet a cukorbetegség, de a túlzott szeszfogyasztás is lehet kiváltó ok, mivel az alkoholból keletkező ecetsav a vese kiválasztási mechanizmusában a húgysavval versenyez. A sörben lévő élesztőmaradványok is többletpurint jelentenek, amely növeli a köszvény kialakulását. Ezt erősítették meg most a kínai tudósok.

Elolvasom a cikket