Ezek a fiatal férfiak elhízásának fő okai

„Sajnos még a fiatalság sem tudja legyőzni életmódunk testre gyakorolt hatásait. Az elhízás a fiataloknál egy egyszerű mechanizmus révén alakul ki: az ember több kalóriát fogyaszt, mint amennyit egy nap alatt elhasznál. Ha az étrend túlnyomórészt gyorsételekből, cukros italokból, zsíros ételekből áll, a szervezet máris nagy terhelésnek van kitéve” – mondja dr. Khatsiev.

„Ha pedig ehhez még hozzáadódik a mozgásszegény életmód – a munka és a számítógép vagy a telefon előtt töltött idő –, a súly mindenképpen nőni fog. Ha a helyzetet nem kontrolláljuk, a túlsúly elhízássá fejlődhet, ami súlyos krónikus betegség” – mondta az orvos.

A másik ok, amely befolyásolja az elhízás kialakulását, az orvos a gyermekkorban belénk ivódott egészségtelen táplálkozási szokásokat nevezte meg. „Ha egy gyermek hozzászokik a kalóriadús, magasan feldolgozott, alacsony tápértékű élelmiszerek fogyasztásához, akkor ezeket a szokásokat valószínűleg felnőttkorában is megtartja. Ugyanakkor, ha egy gyermek serdülőkorában túlsúlyos volt, valószínűleg felnőttkorában is túlsúlyos marad” – mondta Khatsiev.

Rámutatott, hogy a túlsúlyos gyerekek anyagcseréje gyakran megváltozik, ami megnehezítheti a normális testsúly fenntartását a jövőben: a szervezet például alkalmazkodni tud a nagy mennyiségű elfogyasztott ételhez, ami megnehezíti a fogyást még akkor is, ha megpróbálnak változtatni az étrenden.

Az elhízás veszélye, folytatta az orvos, hogy észrevétlenül alakul ki. „Senki sem ébred több tucat pluszkilóval. A súly fokozatosan gyűlik fel, és gyakran nem érzékelik problémaként. Ha azonban valakinél elhízás alakul ki, nehéz megállítani ezt a folyamatot – a szervezet más anyagcsere-módra kapcsol, így a diéták és a sport nem segít megszabadulni a betegségtől” – figyelmeztetett Khatsiev. Ugyanakkor hangsúlyozta, az életmódbeli korrekció segíthet a túlsúly felszaporodásának szakaszában.

Azoknak a fiatal férfiaknak, akik már elhízottak, az orvos azt javasolja, hogy azonnal keressék fel orvosukat, hogy megelőzzék a 2-es típusú cukorbetegség, az alvási apnoe és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Elolvasom a cikket