Pénzügyesként, logisztikusként, de még gyógyszerészként is azonnal elhelyezkedhet az ukrán menekült

Kétségkívül jót tenne egyes hazai ágazatoknak, vállalkozásoknak, ha nagyobb intenzitással jelennének meg az ukrán menekültek a magyar munkerőpiacon.

Alacsony, mindössze 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta mellett a magyar gazdaság számos területen küzd munkaerőhiánnyal. Az építőipar és mezőgazdasági vállalkozások folyamatosan keresnek szakképzetlen munkaerőt, de összességében ezres nagyságrendben van szükség munkavállalókra az élelmiszeripar-, illetve a feldolgozóipar egyéb területein is.

A szakképzetlen szegmensen túlmenően évek óta nagyon komoly kereslet mutatkozik magasan kvalifikált munkavállalókra az iparban, de a szolgáltatások területén is nagyon jelentős az igény.

Szinte minden nagyobb ipari vállalkozás keres gépész-, villamos és mechatronikai mérnököket, de szofverfejleszőket, adatelemzőket is sokan alkalmaznának. Nyitott kapukat dönget az is, aki orvosként, ápolóként vagy gyógyszerészként szeretne Magyarországon elhelyezkedni. Szükség van továbbá pénzügyi-számviteli ügyintézőkre, könyvelőkre, de még pénzügyi elemzőkre is. Logisztikai technikusokból, és logisztikai menedzserekből szintén hiány van, ezeken a területeken további növekvő igénnyel számolnak az elemzők.

Az Ukrajnából érkezők azonban egyik területen sem jelentkeznek nagy számban az elérhető hazai állásokra. Ez pedig már csak azért is nehezen érthető, mert a szakképzettséget nem igénylő területeken még az alacsonyabb helyi GDP-vel rendelkező régiókban is többet keresnek a dolgozók a közel 180 ezer forintos nettó minimálbérnél, a fejlettebb gazdaságú megyékben vagy Budapesten pedig a háromszázezer forintot is jócskán meghaladja az ilyen területeken elérhető nettó jövedelem összege.

Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, a hajdú-bihari kamara elnöke úgy látja, a kereslet és a kínálat egymásra találását nagyban segíthetné, ha a kormányhivatalok munkaügyi osztályain kötelező jelleggel regisztrálni kellene azoknak az Ukranából érkezőknek, akik a magyar munkaerőpiacon szeretnének elhelyezkedni. Ez a kamarai vezető szerint nem akadályozná meg őket abban, hogy saját erőből munkát találjanak, ám segítség lenne ahhoz, hogy a potenciális munkaadóknak információjuk legyen arról, milyen végzettségű emberek keresnek állást.

Elolvasom a cikket