A táplálkozási szakértő szerint összetett szénhidrátokat, élelmi rostokat, növényi fehérjét és számos ásványi anyagot tartalmaznak, amelyekből a szervezet egy hagyományos táplálkozás esetén meglehetősen keveset kap.
„A rohanó élet, az ülő munka, a sok rohanás nem mindig engedi meg, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra. A reggeli zabkása beiktatásával azonban már sokat teszünk az egészségünk érdekében. A zabkása összetett szénhidrátokat, keményítőt és élelmi rostot, növényi fehérjét, ásványi anyagot tartalmaz. A zabkása tehát jó választás az egészséges reggelihez, de nem mindegyik egyformán jó” – mondta Ginzburg.
Mint az orvos elmagyarázta, a rizskása rosszabb hatással van az anyagcserére, mint a zabkása. Szerinte minél több élelmi rost van a zabkásában, annál hasznosabb, mert lassabban emészti meg a szervezet.
Tanulmányok igazolják, hogy a zab milyen jótékonyan hat a szív egészségére, mivel jelentős szerepet játszik a koleszterin és a vérnyomás csökkentésében, valamint a vércukorszint szabályozásában.
A zabot azonban nem csak reggelire fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle süteményt is, és akkor már egy nagyot léptünk az egészséges életmód felé.