Valóban „nem barátok” az uborka és paradicsom ugyanabban a salátában?

A szakértő szerint ez az állítás mítosz. Alkotója Herbert Shelton természetgyógyász, akinek nem volt orvosi végzettsége, ezért még bíróság előtt is állt „gyógyító” tevékenységért.

„Az emberi természetről, biokémiáról és anatómiáról szerzett ismeretei messze álltak a tudománytól, még az akkori viszonyok között is. Shelton állt elő a különválasztós diéták ötletével. Hogy vannak olyan ételek, amelyek másképp emésztődnek, és ezért egymástól elkülönítve kell őket fogyasztani, különben nem emésztődnek meg, és elpusztítják egymás előnyeit. A valóságban ez nem így van” – hangsúlyozta Viktoria Vishnyakova.

Az uborka és a paradicsom külön fogyasztásának hívei érvként arra hivatkoznak, hogy e zöldségek összetétele ellentmond egymásnak: az uborkában aszkorbináz van, amely megakadályozza a paradicsomból származó C-vitamin felszívódását.

„Az igazság az, hogy minden gyümölcs és zöldség tartalmaz C-vitamint, és minden gyümölcsben van aszkorbináz is. De a hatása csekély, és nem tudja felülírni azt a C-vitamin-mennyiséget, amennyit bármelyik gyümölcs ad nekünk. Nem szabad tehát komolyan venni azokat az elképzeléseket, hogy a paradicsomot és az uborkát külön kellene fogyasztani. Ez nem más, mint egy nagyon régi, a 19. századból származó mítosz. Paradicsomot lehet uborkával, uborkát sárgabarackkal, sertéshúst paradicsommal enni. Bármilyen kombinációt kipróbálhatunk, ami csak eszünkbe jut” – mondta a szakértő.

Elolvasom a cikket