Szíriában kormánykatonák haltak meg dzsihadista lázadók öngyilkos merényletében

MH/ MTI
2024. szeptember 5. csütörtök. 7:18

Az OSDH, amelynek ugyan székhelye Nagy-Britanniában van, Szíriában kiterjedt tudósítói hálózattal rendelkezik. Beszámolója szerint „a rezsim erőinek tagjai, köztük egy tiszt, meghaltak a Nagy-Szíriai Felszabadítási Szervezet (Hajat Tahrír as-Sám, HTS) öngyilkos merényletében, amely a reguláris hadsereg állásait vette célba Latakia tartomány északi részén”.

Az OSDH szerint ez a rezsim erőinek legsúlyosabb halálos áldozata egy év alatt.

A HTS az ország északnyugati részén lévő utolsó lázadói fellegvárnak számító Idlíb tartomány egész területét, valamint a szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét ellenőrzi.

Több mint ötmillió, többségében más tartományokból kitelepített ember él ezeken a területeken, amelyek kívül esnek a damaszkuszi kormány ellenőrzésén.

A HTS csoport, amelyet a szíriai rezsim, az Egyesült Államok és az EU terrorszervezetnek tekint, rendszeresen összecsap a reguláris erőkkel és orosz szövetségeseikkel. Ez a legfőbb lázadó szervezet, amely Északnyugat-Szíriában tevékenykedik, de vannak más csoportok is, amelyek közül néhányat Törökország támogat.

Elolvasom a cikket