Reuters: Több milliárd dolláros amerikai támogatást veszíthet el Ukrajna

A szóban forgó pénzeszközök az elnöki lehívási engedélyből (Presidential Drawdown Authority, PDA) származnak, amely az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomag egyik fő eleme, amelyet Washington áprilisban fogadott el. A PDA az egyik legfontosabb mechanizmus, amelyet az Egyesült Államok a Kijevnek szánt fegyverek szállítására használ, mivel lehetővé teszi az elnök számára, hogy engedélyezze az áruk és szolgáltatások azonnali átadását az amerikai készletekből. A PDA felső határa minden pénzügyi évben változik, és a szeptember 30-án lejáró 2024-es pénzügyi évre 7,8 milliárd dollár.

A Reuters szerint azonban az idei PDA-nak eddig csak egy töredékét használták fel, így körülbelül hatmilliárd dollár van veszélyben. Joe Biden elnök kormánya állítólag sürgős tárgyalásokat folytat a kongresszussal, hogy a 2025-ös pénzügyi évben is rendelkezésre álljanak a források.

Az egyik javaslat a jelentések szerint a PDA-t egy folytatólagos határozathoz kötné, amely egy olyan ideiglenes intézkedés, amelyet a kongresszus a költségvetési év végén használhat a finanszírozás meghosszabbítására. Egy másik javaslat szerint a pénzeszközök lejárta előtt nagyszabású PDA-kiutalást kellene végrehajtani, ami hivatalosan bizonyítaná, hogy a pénzt már elköltötték.

Bár Washington mintegy 175 milliárd dollárnyi segélyt és katonai támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára az Oroszországgal zajló konfliktus 2022. februári eszkalálódása óta, számos szakértő megjegyezte, hogy a segélyek csak lassan érkeztek ebben a költségvetési évben. Források a Reutersnek azt mondták, hogy „nem teljesen világos”, hogy ez miért történt, de megjegyezték, hogy valószínűleg az aggodalmak miatt, hogy Amerika saját készletei fogynak.

Az amerikai székhelyű ukrán érdekvédelmi csoportok gyorsan reagáltak a Reuters jelentésére, követelve, hogy Washington „azonnal cselekedjen”, hogy megakadályozza a pénzeszközök lejáratát. Közvetett módon kijátszották az „orosz fenyegetés” kártyát, az egyik azt állította, hogy a pénzeszközök nélkül „az ukrán városok elnéptelenedhetnek”, ami menekültválsághoz vezethet Európában és az Egyesült Államokban egyaránt.

Moszkva gyakran figyelmeztetett a Kijevnek nyújtott nyugati katonai támogatás ellen, mondván, hogy az csak meghosszabbítja a harcokat, miközben nem változtat a konfliktus menetén. Azt is hangsúlyozta, hogy az Ukrajnába irányuló a nyugati fegyverszállítások a szállítókat is a harcok közvetlen résztvevőivé teszik.

Elolvasom a cikket