Nem csillapszik a balhé a medvekvóta körül

Jóváhagyta ugyan Bukarest, hogy országszinten 481 medvét lehessen kilőni megelőzési, illetve beavatkozási céllal, ám a sürgősségi rendelet alkalmazási utasításainak is meg kell jelenniük. Erre várnak jelenleg a vadászok. Azt azonban már most tudni, hogy némileg korlátozzák majd a trófeavadászatot – írja friss összeállításában a Székelyhon. Mint a cikkből kiderül, összesen 481 medve kilövésére nyílik mód, s ebből 426-ot a megelőzési 55-öt pedig a beavatkozási kvóták részeként lehet kiiktatni.

Ugyanakkor a vadásztársaságok egyelőre nem kezdték a jóváhagyott kvóták felhasználását, hiszen arra várnak, hogy a kormány nyilvánosságra hozza az új rendelet alkalmazási módszertanát.

A kabinet megbízottjai már felkérték a vadászokat, hogy lehetőleg hajtások során igyekezzenek leteríteni a medvéket, hiszen így a többi egyedben is félelmet ébresztenek az emberek iránt. Azt is javasolták ugyanakkor, hogy lehetőleg a települések közelében lévő példányokat ártalmatlanítsák a jágerek.

Hozzáteszik, például a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesülethez tartozó, száztízezer hektáros területen több mint négyszáz medve él, s az új rendelet szerint pedig csak tizennégyet lőhetnek ki ebből. Ez a szakértők szerint édeskevés.

Elolvasom a cikket