Vallási erőszak tombol egy indiai városban

Augusztus 16-án egy 15 éves, Zakir nevű muszlim fiú megkéselte egy osztálytársát a radzsasztáni Udaipurban lévő iskolájukban. A megtámadott hindu fiú három nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe – emlékeztet egy közelmúltban történt tragédiára a Reuters. Mint a cikkben olvasható, az incidens gyászt és óriási haragot váltott ki a helyiek körében. Az államrendőrség tagadta, hogy az incidens vallási ok miatt történt. A diákok vitába szálltak egy notebook miatt, s ez fajult késelésig – mondta Chhagan Purohit nyomozótiszt a BBC-nek. A hatóságok őrizetbe vették Zakirt, majd egy fiatalkorúaknak létrehozott otthonába szállították. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az édesapját pedig gyilkosságra való felbujtás vádjával tartóztatták le.

Másnap a Bharatiya Janata Párt tagjai buldózerek segítségével lerombolták a gyilkos fiú szüleinek a bérelt otthonát, így a szabadlábon maradt anya és négy lánya gyakorlatilag hajléktalanná vált.

Az eset komoly erőszakhullámot indított el a településen. Most a városban sokan attól tartanak, hogy a nemrégiben nagy nehezen integrált hindu–muszlim osztályokat vallási okok miatt újfent szétszakítják.

Elolvasom a cikket