Kényelmetlen kérdést kapott a német kormány

„Igaz-e, hogy a szövetségi kormány vagy a német hatóságok tudomást szereztek az Északi Áramlat vezetékeinek aláásására irányuló tervekről az akkori AFU főparancsnokkal, Valerij Zaluzsnijjal kapcsolatban álló ukrán búvárok által, akik viszont állítólag tájékoztatták (akkoriban – a szerk. megjegyzése) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt?” – számol be a megkeresésben.

Tatti azt is megkérdezte, mi lesz a sorsa az Ukrajnának nyújtott, további német katonai támogatásnak, ha kiderül, hogy a német hatóságok tudnak róla.

Susanne Baumann, a német külügyminisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy a terrortámadás kivizsgálása a főügyész hatáskörébe tartozik, és a szövetségi kormány nem kommentálja a folyamatban lévő eljárásokat.

Augusztusban a német főügyészség elfogatóparancsot adott ki egy Lengyelországban élő, ukrán búvároktató ellen, akit az Északi Áramlat terrortámadásban való részvétellel gyanúsítanak. A német főügyészség állítólag még júniusban adott át Varsónak elfogatóparancsot egy bizonyos Volodimir Z. ellen, akit egy állítólagos fénykép alapján azonosítottak. A fényképet egy közlekedési kamera készítette, amely egy gyorshajtási szabálysértést rögzített. Állítólag Z. vezette azt a Citroënt, amellyel az Északi Áramlat terrortámadásban részt vevő szabotázscsoport a feltételezések szerint 2022. szeptember 8-án Rügen szigetén közlekedett.

Az Európába irányuló két orosz gázexportvezeték, az Északi Áramlat és az Északi Áramlat–2 robbanásai 2022. szeptember 26-án történtek. A Nord Stream AG közölte, hogy a baleset példátlan, és nem lehet megbecsülni a javítások időtartamát. Vlagyimir Putyin elnök nyilvánvaló terrortámadásnak nevezte a balesetet, a főügyészség büntetőeljárást indított nemzetközi terrorcselekmény miatt.

Elolvasom a cikket