„Közel jártunk egy nukleáris háborúhoz Ukrajnában”

William Burns, a CIA vezetője szombaton egy londoni konferencián azt mondta: reméli, hogy az elkövetkező napokban egy „részletesebb” túsz- és tűzszüneti javaslatot terjeszthet Izrael és a Hamász tárgyalópartnerei elé, de hangsúlyozta, hogy annak sikere a „politikai akaraton” múlik – írja a CNN nyomán a Mandiner. Burns, aki egyben az Egyesült Államok főtárgyalója, arról is beszélt: Ukrajna kurszki inváziója jelentős taktikai eredmény volt.

A Financial Times által rendezett eseményen jelen volt a brit MI6 titkosszolgálat vezére, Richard Moore is, aki a két ország (az USA és az Egyesült Királyság – a szerk.) hírszerzési partnerségének fontosságát hangsúlyozta „egy olyan időszakban, amikor a globális rendet különösen az orosz agresszió fenyegeti”. A két titkosszolgálati vezető hangsúlyozta: Ukrajna támogatása kulcsfontosságú.

„Úgy gondolom, hogy 2022 őszén volt egy pillanat, amikor valóban fennállt a taktikai nukleáris fegyverek bevetésének veszélye.

Soha nem gondoltam azonban, és ez az ügynökségem álláspontja, hogy meg kellene ijednünk ettől.Putyinegy zsarnok, aki időről időre folytatni fogja a kardcsörtetést” – fogalmazott Burns.

Elolvasom a cikket