Tovább tart a fogatkirály, Boyd Exell uralma

Negyven év után rendeztek négyesfogathajtó világbajnokságot Szilvásváradon, s mivel mindkettőről tudósíthattam, így van összehasonlítású alapom. Egyértelmű, hogy egy valami nem változott, a magyar emberek rajongása a fogathajtás iránt, 1983-ban is több tízezer nézője volt a vb-nek, s a hétvégén több mint huszonötezren szurkoltak a világ legjobb négyesfogathajtóinak.

A nemzetközi élmezőny viszont jelentősen átalakult. Az 1971-ben kezdődő magyar sikersorozat csúcspontja volt a negyven évvel ezelőtti világbajnokság, amelyen a hazai pálya előnyét kihasználva az elő öt helyezett versenyzőnk lett: Juhász László nyert, Bárdos György, Bálint Mihály, Bozsik József és Sipos Lajos előtt, s csapatunk is fölényesen győzött.

Azóta négyesfogathajtásban elveszítettük a világelsősékünket, legutóbb húsz éve nyert csapatunk világbajnokságot Kecskeméten, ahol Lázár Zoltán is első lett.

A sportág vezetése reménykedett abban, hogy a hétvégi világbajnokságon csapatunk „felhajthat” a dobogóra, azonban ez nem sikerült, mert mindhárom számban hajtóink kissé elmaradtak a várakozástól.

A befejező akadályhajtásban a magyar csapatból először az összetettben 17. helyen álló Ifj. Dobrovitz József hajtott a húsz akadállyal nehezített pályára, aki csak az utolsó előttiben hibázott, így 8,65 hibaponttal ért célba. Édesapja, Dobrovitz József fogata a fahíd előtt megtorpant, de a rutinos hajtó javított, így csak a szintidő túllépést kapott 5,39 hibapontot, s összetettben a 13. helyen végzett.

Dobrovitz József fogata nem vert akadályt a befejező versenyszámban

Dobrovitz József fogata nem vert akadályt a befejező versenyszámban

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kilencszeres világbajnok Lázár Zoltán fogata nehezen állt össze, még a vb előtt is cserélt lovat, s ez meglátszott a teljesítményén. A 17. akadályig a domonyvölgyi hajtó nem hibázott, abban viszont kocsija kereke két akadályt is vert, 13,73 hibaponttal hármat visszalépve, a 18. helyen végezett.

„Ötödször indulhattam hazai világbajnokságon, az előző négyen felállhattam a dobogóra, most ez nem sikerült. Ezért keserédes a hangulatom, mert ez volt az utolsó hazai nemzetközi versenyem. De remélem, a világbajnokságot látva sok fiatal kedvelte meg ezt a látványos, de nagyon izgalmas sportágat” – nyilatkozta az 51 éves Lázár Zoltán.

Lázár Zoltán a négyesfogathajtó-világbajnokság akadályhajtás versenyszámában Szilvásváradon 2024. szeptember 8-án

Lázár Zoltán szebb búcsúban reménykedett

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az izgalmak most sem hiány az éremcsatában, mert a harmadik helyen álló holland Dram Chardon hibátlan hajtásával feladta a leckét riválisainak. Ezt a nagy tétet az amerikai Chester Weber nem tudta elviselni, a kocsija két akadályt vert.

A 2010 óta világbajnokságon veretlen ausztrál Boyd Exell viszont ezúttal is bizonyította, hogy kötélből vannak az idegei, és nagyszerű a fogata, mert egy akadályhibával sorrendben hetedszer lett világbajnok.

A csapatversenyben a hollandok megvédték a címüket, a magyar együttes az ötödik helyen végzett.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke szerint a külföldi vendégek visszajelzése nagyon pozitív, gratulálnak a nagyszerű rendezéshez.

Egyéniben világbajnok: Boyd Exell (Ausztrália) 146,93 hibapont, 2. Bram Chardon (Hollandia) 157,74, 3. Chester Weber (Egyesült Államok) 159,13, …13. Dobrovitz József 178,53, …17. ifj. Dobrovitz József 186,11, 18. Lázár Zoltán 187,09 …25. Papp János 208,47 …27. Váczi István 210,60 28. ifj. Galbács Ferenc 222,51 …30. Juhász Péter 229,66 …34. Galbács Ferenc 246,22, 35. Tóth-Simon Sándor 247,03

Csapatban világbajnok: Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 322,69 hibapont, 2. Németország (Mareike Harm, Georg von Stein, Michael Brauchle) 330,33, 3. Ausztrália (Boyd Exell, Tor Van Den Berge) 340,77 …5. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 354,71

Elolvasom a cikket