Victoria Taylor táplálkozási szakértő elmondta, hogy a megfelelő élelmiszerek kiválasztása segít a magas vérnyomás ellenőrzésében – írja a Sports.kz.
Négy élelmiszer, amely csökkenti a vérnyomást
Gyümölcsök és zöldségek
Tanulmányok kimutatták, hogy a céklalé segíthet a vérnyomás csökkentésében. Koncentrált nitrátforrás lehet, és úgy gondolják, hogy ezek egyik hatása a vérnyomás csökkentése.
Számos gyümölcs és zöldség káliummal lát el minket, ami szintén segíthet a vérnyomás csökkentésében, azonban a túl sok kálium káros lehet, mivel megzavarhatja a szívritmust. Ez különösen veszélyes a veseproblémákkal küzdő emberek számára.
Ahelyett, hogy egyetlen gyümölcs- vagy zöldségfajtára összpontosítanánk, inkább csak arra figyeljünk, hogy naponta legalább öt adagot fogyasszunk belőle. Válasszon különböző színű gyümölcsöket és zöldségeket.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
A teljes kiőrlésű élelmiszerek, mint például a barna rizs és a zab, több tápanyagot és rostot tartalmaznak, mint a finomított keményítőtartalmú szénhidrátok.
A több rost fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és keringési betegségek kockázatának csökkenésével. A zabból származó oldható rostok segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.
Próbáljon meg olyan magas rosttartalmú ételeket fogyasztani, mint a bab és a lencse, a diófélék és magvak, valamint a gyümölcsök és zöldségek.
Sovány fehérje
A sovány fehérjeforrások kevesebb kalóriát tartalmaznak, és jóllakottá teszik a szervezetet. Ez segíthet a testsúly szabályozásában, ami segít csökkenteni a vérnyomást.
Válassza a csirkét, pulykát, halat, tojást és babot a vörös és feldolgozott húsok helyett.
Alacsony zsírtartalmú tejtermékek
A tej és a tejtermékek beiktatása az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként segíthet a vérnyomás csökkentésében. A tejtermékek tápanyagok összetett kombinációját tartalmazzák, köztük kalciumot, amely összefüggésbe hozható a vérnyomás csökkentésével.
Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint például a félig fölözött tej és az alacsony zsírtartalmú természetes joghurt, kalciumot és fehérjét tartalmaznak felesleges telített zsír nélkül.
Milyen ételeket kell kerülni, ha magas a vérnyomása
Sós ételek
Naponta legfeljebb 6 g sót érdemes fogyasztani, ez körülbelül egy teáskanálnyit jelent. Sokan azonban ennél többet esznek. Az általunk elfogyasztott só nagy része már a boltban kapható élelmiszerekben is benne van.
Olyan népszerű ételek tartalmazzák, mint az olajbogyó, a chips, a szószok, a savanyúságok, a feldolgozott húsok, például a sonka, a szalonna és a kolbász.
Ellenőrizze az élelmiszerek címkéit, hogy alacsony sótartalmú lehetőségeket találjon. Próbáljon meg kevesebbet enni étteremben, és inkább készítsen magának alacsonyabb sótartalmú ételeket.
Édes és zsíros ételek
A magas zsír- és cukortartalmú ételek magas kalóriatartalmúak, és befolyásolhatják a magas vérnyomást. Nagy mennyiségben történő fogyasztásuk súlygyarapodáshoz vezethet, ami összefügg a vérnyomás emelkedésével.
Válasszon egészséges nassolnivalókat, például gyümölcsöt vagy natúr joghurtot, ha két étkezés között megéhezik.
Alkohol
A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a vérnyomást
Ha alkoholt fogyaszt, tegye ezt egyenletesen. A túl sok emeli a vérnyomást, és idővel súlygyarapodáshoz vezethet.
Túl sok koffein
A koffein megemelheti a vérnyomást, de hatása általában rövid ideig tart, és csökken, ha rendszeresen fogyasztja.
Egyes emberek érzékenyebbek a koffeinre, mint mások, és a túlzott koffeinfogyasztás befolyásolhatja a vérnyomást.
Fontos megjegyezni, hogy a koffein nemcsak a kávéban és a teában található meg, hanem az energiaitalokban, a csokoládéban és az üdítőitalokban, például a kólában is.