A gazdasági növekedés és a fizetések emelése áll a kormány akciótervének hátterében

A Századvég tudományos igazgatója szerint Orbán Viktor Kötcsén azt hangsúlyozta, hogy a költségvetési stabilitás az alapja mindennek. A kormány célja ugyanakkor nem csupán a gazdasági helyzet stabilizálása, hanem egy átfogó, új gazdaságpolitikai irányvonal kialakítása a következő időszakban. A miniszterelnök a cselekvési tervében részletezte Magyarország új helyét az átalakult világgazdaságban. Az unipoláris, nyugati dominancián alapuló világrend helyét egy keleti dominanciájú rendszer veheti át, amelyben Magyarországnak alkalmazkodnia kell az új körülményekhez.

Orbán Viktor szerint a semleges gazdaságpolitika kulcsfontosságú, melynek lényege, hogy semelyik blokk mögé nem szabad beállni, hanem nyitni kell mindenki felé, és mindig a magyarok érdekeit kell az első helyre tenni. A financiális semlegesség jelentőségét hangsúlyozva Orbán Viktor Katart, Tokiót és Pekinget említette, a technológiai semlegességnél pedig arra utalt, hogy 2032-re el lehet érni a valódi energiafüggetlenséget, amellyel a NATO-nak és az EU-nak is egybevágnak a tervei.

A kormányfő azt is hangsúlyozta Kötcsén, hogy a katonai konfliktusokból – ahogy hazánk eddig tette – mindenképpen ki kell maradni, itthon pedig a gazdaságpolitika és monetáris politika szintjén egység kell, külső és belső szinteken is érvényesíteni kell a nemzeti és nemzetgazdasági szuverenitást.

Elolvasom a cikket