Ez a táplálkozás a hosszú élet titka

Ilyen táplálkozási szabályokat követnek a hosszú életűek – írja a Sports.kz.

Teát isznak

A 107 éves Shitsui Hakoishi szerint, aki Nakagawában (Japán) él, bizonyos gyógynövények keveréke az egyik fő oka annak, hogy szerinte még mindig egészséges.

Az ő keveréke szárított japán gyömbért, virágokat és máriatövist tartalmaz, amelyből annyit főz, hogy minden étkezéshez három csészével fogyaszt.

Ezzel nincs egyedül: táplálkozási szakértők megjegyzik, hogy a tea gyakran alapvető élelmiszer a „kék zónákban” (olyan helyeken, ahol különösen magas a 100 évnél tovább élő lakosok száma).

A kutatók megjegyzik, hogy az italban található antioxidánsok számos egészségügyi előnnyel járnak a szív- és érrendszeri, valamint az agyi egészségtől kezdve a bélrendszer és az immunitás egészségéig.

Sok gyümölcs és zöldség

Az indiai Bikram Singh Grewal 100 évig élt. Naponta öt gyümölcsöt és öt zöldséget épített be az étrendjébe. Szerinte ez hozta meg a hosszú életéveket.

„Hiszem, hogy a jó étrend, a testmozgás és a fix alvásidő-beosztás kombinációja mindenkinek segíthet elérni a 100 éves kort” – mondta Bikram.

Sok hüvelyes

Nemcsak a leveles zöldségek olyan növényi alapú élelmiszerek, amelyeket beiktathat a hosszú életű diétába. Próbáljon meg több babot és lencsét is enni.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek elkerülése

A 106 éves Dorothy Staten a texasi El Pasóból azt mondta, hogy hosszú életét annak köszönheti, amit eszik.

Növényi étrendet követett és hangsúlyt fektetett a feldolgozatlan élelmiszerekre, köztük a sárgarépára, a zöldfűszerekre, a spenótra, a brokkolira, a görögdinnyére és a sárgadinnyére.

Hozzátette, hogy a fehérjeegyensúly érdekében szívesen eszik csirkét és halat. A többi százéves szintén kerülte a feldolgozott élelmiszereket.

Tojás

A tojás nagyszerű fehérjeforrás lehet reggel, délután és este, főként sokoldalúságának köszönhetően. Néhányan pedig, akik már a 100. születésnapjukat ünnepelték, ezt a terméket az étrendjük alapanyagának tekinthetik. Közéjük tartozik Emma Morano, egy olasz nő, aki 2017-ben halt meg, miután betöltötte a 117. életévét.

Egykori orvosa elárulta, hogy Emma minden reggel két nyers tojást evett, mielőtt délben ebédre egy omlettet fogyasztott volna.

Morano nem az egyetlen ember, aki állandó tojásdiétával érte el a századik életévét. Louise Jean Signore, egy New York-i nő szerint, aki nemrég töltötte be a 112. életévét, a tojás az ő étrendjének egyik alapeleme.

Elolvasom a cikket