Ez a tea segít megbirkózni a stresszel

A matcha már évezredek óta ismert, de csak mostanában kezdett világszerte népszerűvé válni ez a világos zöld tea. A Consumer Marketing Group jelentése szerint a matcha italok értékesítése az Egyesült Királyságban 2023-ig 202 százalékkal nő. Nicola Ludlam-Rein regisztrált dietetikus elmondta, miért lett ilyen népszerű a matcha, és milyen előnyökkel járhat az ital az emberi egészségre nézve – írja az Independent alapján a Sports.kz.

Mi az a matcha?

„A matcha egyfajta porított zöld tea, amelyet speciálisan termesztett és feldolgozott tealevelekből készítenek” – jegyzi meg Ludlam-Rein.

A hagyományos zöld teához képest, ahol a leveleket leforrázzák, majd kidobják, a matcha esetében egész levelet fogyasztunk, ami magasabb tápanyag- és antioxidáns-koncentrációt jelent. A levelet köztudottan árnyékban termesztik, amely növeli a klorofilltartalmat, ami a matcha élénk zöld színét adja.

A matcha teát gyakran a kávéhoz hasonlóan felvert vagy felhabosított tejjel készítik, ezért a legtöbb kávézóban matcha latte-t is rendelhet.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a matchának?

A matcha egy nyugtató hatású, enyhén kesernyés ízű ital. Ludlam-Rein szerint gazdag antioxidánsokban, különösen a katechinek egy csoportjában, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Szerinte a matcha L-theanint is tartalmaz, egy aminosavat, amely elősegíti a relaxációt, amely javíthatja a koncentrációt és az éberséget. Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy ezen egészségügyi előnyök ellenére a matchának a kiegyensúlyozott étrend részét kell képeznie.

A matcha tartalmaz koffeint?

A matcha koffeint tartalmaz, jellemzően 19-44 mg koffeint grammonként (egy tipikus adag 2-4 gramm). A matchában lévő koffein mennyisége azonban számos változótól függően változhat, többek között a levelek minőségétől és frissességétől, a felhasznált por mennyiségétől és a főzési idő hosszától, vagyis minél tovább főzzük a matchát, annál több koffeint vonunk ki a levelekből.

Ludlam-Rein azt is tanácsolja, hogy ezt a teát a stressz kezelésére is fogyasszuk, mivel L-theanint tartalmaz.

„Az L-theanin bizonyítottan elősegíti a relaxációt anélkül, hogy álmosságot okozna, és képes ellensúlyozni a koffein stimuláló hatását, nyugodt, koncentrált állapotot teremtve. Ennek a kombinációnak köszönhető, hogy az emberek gyakran úgy vélik, a matcha kevésbé idegesítő ital, mint a kávé. Ez azonban nem a stresszoldás varázsgömbje. A stresszkezelés több tényezőt is magában foglal, például az életmódot, a táplálkozást és a tudatossági gyakorlatokat, és bár a matcha hozzájárulhat, a stresszkezelés átfogó képében csak egy kis eszköznek kell tekinteni” – hangsúlyozta.

Elolvasom a cikket