Így őrizhetjük meg az epehólyagunk egészségét

Az epe a hepatociták (májsejtek) kiválasztásának terméke, amely a zsírok emésztéséhez, a fehérjék, szénhidrátok és a zsírban oldódó vitaminok megfelelő felszívódásához szükséges.

Az epe pangása az epekövek kialakulásának előfeltétele, ezért ezt az állapotot kezelni kell.

A szakértő szerint az embernek három főétkezést és esetleg egy uzsonnát kell fogyasztania.

Feltétlenül szükséges a reggeli. A reggelinek egészséges zsírokat kell tartalmaznia: 82,5 százalék vajat kis mennyiségben, tojást, növényi olajokat és avokádót. Fogyasszunk elegendő rostot, beleértve a zöldségeket és a zöldeket.
Az étrendnek átlagosan 400-600 g-ot kell tartalmaznia három étkezésre elosztva.

Fontos a vízháztartás figyelemmel kísérése is. Jó szokássá kell válnia.

„Hogy ne feledkezzünk meg róla, készítsünk emlékeztetőt: egy kancsó víz a konyhában, egy palack víz a munkahelyen és a táskánkban, letölthetünk egy alkalmazást, amely tájékoztat minket” – áll a közleményben.

A táplálkozási szakértő azt is tanácsolja, hogy kerüljük a gyors szénhidrátokat (cukor, édességek, cukros üdítők), helyette inkább az összetett szénhidrátokat vegyük be az étrendbe, a teljes kiőrlésű gabonafélék (gabonafélék, kenyér) élvezzenek prioritást.

Az étrendbe építsünk be egészséges forrásokat: halat, avokádót, olajokat, magvakat, de kerüljük a transzzsírokat az étrendben, és mértékkel fogyasszunk telített zsírokat.

Részesítse előnyben az ételek hőkezelését: sütés, párolás, főzés, és kerülje a sült ételeket.

A sport fontossága

Ne feledkezzünk meg a fizikai aktivitásról sem. A mozgásszegény életmód csak az epe pangását idézi elő.

A túlsúly vagy elhízás kockázati tényező mind a betegség kialakulásának, mind a betegség előrehaladásának szempontjából. Feltétlenül törekedni kell a testsúly normalizálására, de a csökkentésnek fokozatosnak kell lennie.

„Orvosa beleegyezésével és felírásával megfontolhatja, hogy az epeáramlás javítása érdekében további szapulást vagy gyógyszereket vegyen be” – tette hozzá a szakértő.

Az epe pangásának jelei nagyon sokfélék lehetnek és a folyamat elhanyagoltságától függően különböznek:

  • fájdalom – az érzések lehetnek kisebbek (kellemetlen, húzó/csípő fájdalmak) és akutak (éles, erős, szúró, paroxizmális fájdalom a jobb hipochondriumban);
  • keserűség a szájban, gyakori gyomorégés, böfögés, rossz lehelet;
  • a zsírban oldódó vitaminok hiányának jelei – törékeny csontok, száraz haj és bőr, törékeny körmök;
  • elhanyagolt esetekben – a bőr és a nyálkahártyák sárgasága, bőrviszketés, a vizelet sötétedése, elszíneződött széklet;
  • fogyás;
  • krónikus fáradtság, álmosság, ingerlékenység.

Elolvasom a cikket