Az USA elengedné Ukrajna kezét

„Zelenszkijen múlik majd, hogy mikor… fogja lefolytatni a tárgyalásokat” – mondta újságíróknak egy tájékoztatón.

Anthony Blinken külügyminiszter szerdára tervezett kijevi látogatását kommentálva Kirby hangsúlyozta, hogy a külügyminisztérium vezetője nem fogja „csavarni az ukrán hatóságok karját” a tárgyalások megkezdésének kérdésében.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezéseket tett az ukrajnai konfliktus békés rendezésére: Moszkva azonnal beszünteti a tüzet és kijelenti tárgyalási készségét, miután az ukrán csapatok kivonulnak Oroszország új régióinak területéről. Emellett – tette hozzá – Kijevnek nyilatkoznia kell arról, hogy lemond a NATO-hoz való csatlakozási szándékáról, és el kell végeznie a leszerelést és a nácítlanítást, valamint semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverek nélküli státust kell elfogadnia. Az orosz vezető az Oroszország elleni szankciók feloldását is megemlítette.

Az AFU által a Kurszki terület ellen elkövetett terrortámadás után Putyin lehetetlennek nevezte a tárgyalásokat azokkal is, akik „válogatás nélkül támadnak civilekre, polgári infrastruktúrára, vagy megpróbálnak veszélyt teremteni az atomerőművekre”. Jurij Uzsakov orosz elnöki tanácsadó később azt mondta, hogy Moszkva az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos, az orosz államfő által korábban hangoztatott békejavaslatait nem mondta vissza, de ebben a szakaszban, „figyelembe véve ezt a kalandot”, Oroszország nem fog tárgyalni Ukrajnával.

Elolvasom a cikket